Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter júliusban jelentette be Kecskeméten, a Bosal gyárban tett látogatása, és a szerződés aláírása alkalmából azt, hogy a kormány irányított fejlesztésekkel új járműipari központ létrehozását tervezi Kecskeméten és környékén.

A támogatás pontos összege 290 millió forint, és a Bosal csoporthoz tartozó három társaság: a Bosal-Oris Hungary Kft., a Bosal-Storz Hungary Kft. és az Orphic Hungary Kft. kapja.

A korábbi tájékoztatás szerint Bosal ennek a forrásnak a felhasználásával hárommilliárd forint értékű beruházást hajt végre. Ezzel a társaságcsoport 250 új munkahelyet hoz létre és vállalja, hogy a létszámot 2014-ig fenntartja.

A Bosal csoport igazgatóságának tagja, Jörg Riehle a miniszteri látogatás alkalmával arról tájékoztatta az újságírókat, hogy idén szeptemberre teljes egészében elkészül a 2007-ben megkezdett bővítés. A döntést még a Mercedes kecskeméti gyáráról született megállapodás előtt hozta meg a Bosal-csoport. A beruházás eredményként új csarnokot, valamint járműipari alkatrészgyártó és felületkezelő technológiát magába foglaló termelőbázis létesül a jelenlegi üzem területén, ahol a termelés még idén megkezdődik - számolt be az MTI-Ecó.

Az 1923-ban alapított belga családi vállalkozás, a Bosal autóipari beszállítóként kipufogórendszereket, vonóhorgokat, tetőcsomagtartókat, luxusautókhoz szélfogókat és autóemelőket, kabriókhoz tetőszerkezetet és az idéntől összkerék meghajtású gépkocsikhoz fellépőt gyárt. A cégcsoport 2004-ben telepedett meg Kecskeméten, és jelenleg mintegy kétszáz főt foglalkoztat.