A cég úgy fogalmazott a portál kérdésére, hogy a feladat ellátására készülnek - a hogyant azonban nem részletezték, csupán annyit írtak:

Az előre nem tervezett, nagyszámú küldemények kézbesítéséről általánosságban elmondható, hogy azok pluszterhelést jelentenek a posta munkatársai számára: pluszmunkaidőt, nehezebb táskát, nagyobb odafigyelést. A túlórákat a Magyar Posta a Munka törvénykönyve szerint fizeti ki.

Azt, hogy kötöttek-e már szerződést a feladatra, mennyiért viszik ki az utalványokat, nem árulták el. Arra sem válaszoltak, hogy mikorra tervezik a kihordást, vesznek-e fel emiatt embereket.

Megint jár az utalvány

Orbán Viktor kormányfő október 18-án, az Idősek Tanácsa ülésén jelentette be, hogy idén a nyugdíjasok - immár második alkalommal - az év végén fejenként tízezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak, miközben most először jár - a Bajnai-kormány által törvénybe iktatott - nyugdíjprémium is.

A bejelentés akkor nem számított túl nagy meglepetésnek, mivel Lázár János kancelláriaminiszter már korábban "elkotyogta", hogy idén is várható ilyen lépés. Az indoklás szerint a kormány az államháztartás helyzetét stabilnak érzik, ezért a tervezettnél magasabb infláció miatti egyszeri nyugdíjkorrekció és a nyugdíjprémium mellett maradt mozgástér az Erzsébet-utalvány "osztogatására" is. A kabinet döntésében minden bizonnyal a jövő évi választások is szerepet játszottak.

Az év végi utalványkiszállítás 2016 decemberében is komoly erőfeszítéseket kívánt a postai dolgozóktól. A cég 2017. január 7-én azt közölte, hogy mintegy 2,6 millió Erzsébet-utalványt kézbesített, a küldemények több mint 98,5 százalékát átvették az ügyfelek január 7-ig.

Félezer ember hiányzik

Annyit közöltek most még a 24.hu-val, hogy a Magyar Posta jelenleg mintegy 30 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A létszámhiány ennek arányában nem óriási, de mégis jelentős: összesen nagyjából félezer embert tudnának jelenleg felvenni: 400 nyitott pozícióra várnak jelentkezőket a logisztikai területen, további 100 üres helyük van főként kézbesítői, postai ügyfélszolgálati és informatikai munkakörökben.