Tavaly októberben jelentette be a Citigroup, hogy 10 más országhoz hasonlóan kivonul a magyar lakossági üzletágból. Most négy banki forrás is megerősítette a hírügynökségnek, hogy az osztrák Erste lehet a vevő.

Két forrás szerint meghozták már a döntést, egyikőjük szerint pedig körülbelül egy hónap múlva jöhet a bejelentés. Az ügylet mintegy 10 százalékkal növelheti a magyar Erste jelenlegi méretét.

A Citibank lakossági üzletágáért több más bankhoz hasonlóan versenyben vagyunk. Ez az egyetlen bank, amely iránt konkrét érdeklődésünket fejeztük ki Magyarországon. Nyitottak vagyunk az akvizíciókra, de nem bármilyen áron: az árazás most nagyon fontos kérdés, drágán semmiképp sem akarunk bankot vásárolni - mondta Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója márciusban a Portfoliónak.

A Citibank nem erősítette meg a friss értesülést, Hencz Éva szóvivő szerint a jelenlegi szakaszban nem hozhatják nyilvánosságra a lakossági üzletág eladásának a részleteit. Az értékesítés a korábban közzétetteknek megfelelően nem érinti a vállalati portfóliót és a Citi budapesti szolgáltatási központját sem. Az Erste Group egyik bécsi szóvivője pedig úgy kommentálta az értesülést, hogy: Kifejeztük érdeklődésünket. Várjuk az eredményt.

A Citibanknak, amely 1995-ben indította el lakossági üzletágát Magyarországon, ma 10 fiókja van az országban, ezek mindegyike Budapesten található. A társaság 2009 óta az írországi székhelyű Citibank Europe Plc. fióktelepeként működik, és nem hozta nyilvánosságra magyar operációjának pénzügyi adatait. A legutóbbi elérhető, 2013-as adatok szerint a bank hitelállománya 142,1 milliárd, betétállománya pedig 428,8 milliárd forint, de hogy mindebből mennyi a lakossági üzletágé, nem tudni. A magyar Citibank lakossági üzletágára elsősorban olyan vevőt kell találni, amely érdekelt a fogyasztási hitelezésben (különösen a hitelkártyákban, amelyben élen jár a bank), emellett a Citibank prémium- és privátbanki réteghez tartozó ügyfelek kiszolgálásába.