Március elseje óta nincs ügyvezető igazgatója az egykor 56 Alexandra könyvesboltot működtető, 260 bejelentett dolgozóval rendelkező Rainbow Üzletlánc Kft.-nek, mivel az elmúlt négy taggyűlésen a tulajdonostársak közti eltérő álláspontok miatt nem tudtak új vezetőt választani. A Napi.hu információi szerint a Fővárosi Törvényszék cégbíróságához érkezett bejelentés arra vonatkozóan, hogy a társaságnak huzamosabb ideje nincs ügyvezetője, s kérelmezték a törvényességi felügyeleti eljárás elindítását (ennek célja a törvényes állapot helyreállítása).

A Rainbow-val szemben két felszámolási kérelem is érkezett a bíróságra, de a cég fizetésképtelenségét még nem állapította meg a bíróság, így felszámolási eljárás sem indult. A Cégközlönyből ugyanakkor kiderül, április végén újabb végrehajtást rendeltek el a kiskereskedő cég ellen.

Lapunk úgy értesült, hogy a vállalkozástól több mint hárommilliárd forintot követelő, az Alexandra boltokat ellátó nagykereskedő, a Matyi Dezső vezette Könyvbazár Kft. is felszámolást kezdeményezett a Rainbow-val szemben. (Mint ismert, a két társaság közt elszámolási vita alakult ki, a Rainbownak hasonló nagyságrendű viszontkövetelése van a könyvkiadóknak tartozó Könyvbazárral, Matyi Dezsővel és egy hozzá közel álló személlyel szemben.) Az ügyben kerestük Matyi Dezsőt, de nem reagált lapunknak.

Mi lesz a dolgozókkal?

A Rainbow által működtetett Alexandra üzletek március elsejével bezártak, azóta közülük több egység bérletét más kiadók, illetve kereskedők átvették vagy átveszik, azokat továbbra is könyvesboltként üzemeltetik (mint a Líra, Libri, Bookangel). Március elején még 362 dolgozója volt a Rainbow-nak, jelenleg 260 fő. Akkor az átadandó üzletek dolgozóinak többsége a közös megegyezéses elbocsátást nem fogadta el, ugyanakkor vannak, akik azóta találtak új munkát és távoztak, ugyanakkor vannak olyanok is, akik maradtak, de második, részmunkaidős állást vállaltak.

A dolgozók sorsa akkor rendeződhetne, ha elindulna a cég megszüntetése: a kényszertörlése vagy a felszámolása, így az elmaradt bérek lehívhatók lennének a Nemzeti Foglalkoztatási Alap bérgarancia alaprészéből. A dolgozók februári fizetését még rendezte a Rainbow korábbi vezetése, és márciusra azoknak, akiket addig nem vettek át a könyvesboltok új üzemeltetői, előre kifizették a nettó bérük 80 százalékát.

Új üzemeltető a Nyugati téren - Nyitnak az Alexandra Value boltok?

Közben a nem a Rainbow, hanem Matyi Dezsőék cégei által működtetett Alexandra áruházak - a budapesti Nyugati téri, MOM parki, valamint egy kaposvári és egy győri egység - is új üzemeltetőkhöz kerülnek.

A Nyugati téri boltot április óta a szegedi székhelyű Bookangel Kft. bérli, amely a Könyvmolyképző Kiadó Kft.-vel azonos tulajdonosi körhöz tartozik. "Előreláthatóan a Bookangelhez kerül a kaposvári és nagykereskedelmi beszállítóként a MOM parki üzlet is" - tudta meg lapunk Katona Ildikótól, a Bookangel ügyvezető-résztulajdonosától. A kiskereskedelmi cég viszi tovább - a korábban Rainbow-üzemeltetésű - szekszárdi és a székesfehérvári Alexandra boltot is. A Bookangelnek egyenként kell megállapodnia a kiadókkal könyveik bizományosi értékesítéséről, ugyanakkor a kiadóknak nyilatkozniuk is kell arról, hogy a Bookangel átveheti a készleteiket az Alexandra boltokat eddig ellátó nagykereskedő Könyvbazártól. Ehhez a Könyvbazár hozzájárulása is szükséges.

Még nem született végleges döntés, hogy az Alexandra mellett milyen kiegészítő nevet kapnak a Bookangel által átvett áruházak. Az áprilisi budapesti könyvfesztiválon az Alexandra Value néven jelentek meg. "Ezzel is sugallva, hogy ami érték volt az Alexandrában megtartjuk, ugyanakkor jelezzük, ez már más vállalkozás" - tette hozzá az ügyvezető.

Súlyos bűncselekmények gyanújával nyomoznak

A Rainbow ügyvezetője határozott időtartamra, 2016. szeptember 1-jétől 2017. február 28-ig Vass István, a PD Consulting Kft. munkatársa volt. Az utóbbi cég interim menedzsment szolgáltatást nyújtott a Rainbownak. A válságmenedzser kinevezését a Rainbow-ban 50 százalékos üzletrésszel rendelkező, az Alexandra-cégcsoport reorganizációjába korábban bevont Wolf-CRS Kft. kezdeményezte. (A Rainbow fennmaradó 50 százalékán Matyi Dezső családtagjai osztoznak.) Matyi ugyanakkor a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy szerinte a Wolf-CRS "hamisított üzletrész adásvételi szerződésekkel" lépett be tagként a Rainbow-ba, az ügyben feljelentést tettek.

A Rainbow átvilágítása során a PD Consulting több szabálytalanságra bukkant, amik miatt a tanácsadócég vezetője, Somogyi Ferenc feljelentést tett a rendőrségen. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon hét ügyben, többek között csalás, sikkasztás, jogosulatlan pénzintézeti tevékenység, személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt indult nyomozás ismeretlen tettes ellen - írta nemrég a feljelentések jegyzőkönyvére hivatkozva a Magyar idők.

A PD Consulting vezetője a feljelentéseket a Rainbow székhelye szerinti VII. kerületi kapitányságon tette, de a rendőrség arra hivatkozva, hogy a gyanús utalások, illetve pénzfelvételek a cég Pécsett vezetett bankszámláit érintették, áthelyezték az ügyet a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságra. Ott azonban a rendőrfőkapitány elfogultságot jelentett be, mivel személyesen ismeri Matyi Dezsőt, így áttették az ügyet Szekszárdra.

A Magyar idők a feljelentések jegyzőkönyvére hivatkozva azt írta, hogy a PD Consulting az átvilágítás során a Rainbow könyvelésében szinte azonnal 240 millió forintos hiányt tárt fel. A feljelentések egyike közel másfél milliárdos sikkasztás alapos gyanúját vetette fel. A válságkezelő olyan iratokra bukkant, amelyek szerint a Rainbow és a Könyvbazár nevében lejárt határidejű, értéktelen sportutalványokat vásároltak, amire hivatkozva aztán egy év alatt 1,436 milliárd forintot vettek ki a cégből.

Titokzatos ajánlat a Rainbow megmentésére

A Rainbow működése azért vált fenntarthatatlanná, mert a tartozások miatt a Könyvbazár és a könyvkiadók kivonták könyveiket az Alexandra üzletekből, és a cég gazdálkodása veszteséges volt, az elmúlt három évben jelentős tartozást halmozott fel. A boltok január-februárban még nyitva tartottak, a menedzsment pedig új befektetőt keresett az üzletek bérletének átvételére.

A Rainbow tavaszi taggyűlésein - Matyi Dezső ATV-nek adott korábbi nyilatkozta szerint - vételi ajánlat érkezett a Rainbow-ra, a befektető négymilliárdos segítséget nyújtott volna, amiből Matyi szerint ki tudták volna fizetni a Könyvbazárt, az pedig fizetett volna a kiadóknak. A társtulajdonos Wolf-CRS azonban a Matyiék által javasolt ügyvezetőt nem szavazták meg, így pénzt sem kapott a cég.

A taggyűléseken részt vett Stotz Gyula adószakértő is a Wolf-CRS meghatalmazottjaként (őt Matyi 2013-ban kérte fel a csődközelbe került, azóta a felszámolás sorsára jutott, korábbi központi Alexandra cég, a Pécsi Direkt Kft. reorganizációjára, adósságának rendezésére; később megromlott kettejük viszonya, Matyi úgy nyilatkozott, a tanácsadói átverték, és feljelentéseket tett). Stotz a Napi.hu-t most arról tájékoztatta, hogy Matyiék L. Simon László fideszes képviselő közbenjárásával Megay Róbert felszámolót javasolták a Rainbow új ügyvezetőjének, aki a kinevezését követően azonnal 4,4 milliárd forintos tőke bevonását ígérte, de azt nem árulta el üzleti titokra hivatkozva, hogy kitől, milyen forrásból származik a pénz. "A fő probléma az volt, hogy a feltárt szabálytalanságok, különösen pedig a Megay-Matyi javaslat körülményei alapján félő volt, hogy ennek a forrása nem legális" - közölte Stotz. A tanácsadó szerint ez az összeg azonnali tűzoltásra elég lett volna, de az Alexandra cégcsoport szinte átláthatatlan működése, a cégek egymás közti hitelezése, az évek óta görgetett adósságai nem szűntek volna meg.

Csak a csoda segíthet

Matyi korábbi ATV-s interjújában arra a kérdésre, hogy a könyvkiadók megkapják-e a pénzüket, azt válaszolta, hogy itt a csoda segíthet, ha a csodát államnak hívjuk, akkor igen, különben nem lát erre esélyt.

Közel 20 kisebb kiadó létrehozta a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségét, amelyek pertársaságot alapítottak a nagykereskedő Könyvbazárral szembeni követelések érvényesítése érdekében, és vizsgálják büntetőfeljelentés indításának lehetőségét is.

Az Alexandra könyvbirodalom korábbi központi cége, a Pécsi Direkt több mint 9 milliárdos tartozással került felszámolás alá 2015 márciusában. A társaság felszámolója csődbűntettet sejt, a megállapítása szerint a társaság felszámolása előtt az Alexandra vagyonát "átjátszották" új vállalkozásokba (köztük a Rainbow-ba és Könyvbazárba), amelyek szintén fizetésképtelen helyzetbe jutottak.