A Takarék-busz egy teljes kisfióki technikával felszerelt gépjármű, amely a tervek szerint naponta három települést lát majd el pénzügyi szolgáltatásokkal, heti rendszerességgel, előre megállapított ütemterv szerint. A járművön található ATM, készpénz befizetésére alkalmas bedobószéf, ezek mellett az ügyviteli forgalmazáshoz szükséges informatikai hardver, bankbiztonsági és egyéb banktechnikai eszközök is helyet kaptak. Egy-egy településen a mozgó bank az ügyfélforgalomtól függően 1,5-2,5 órán keresztül áll majd a lakosság rendelkezésére - adta hírül a pénzintézet.

A szeptember 27-étől rendszeres járat elsőként nyolc Heves megyei - Tarnalelesz, Mikófalva, Egercsehi, Egerbocs, Nagyvisnyó, Balaton, Bekölce és Egerbakta -, valamint három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei - Tiszakarád, Bodroghalom és Erdőbénye - település lakosait, vállalkozóit és önkormányzatait képes ellátni pénzügyi szolgáltatásokkal. A települések közös jellemzője, hogy a nagyobb városoktól több kilométeres távolságra helyezkednek el, zömük lakossága nem éri el az 1500 főt sem.

A lakossági és vállalati ügyfelek a pénz befizetése és ATM-es felvétele mellett a kisbusszal utazó, szakképzett banki ügyintézőn keresztül számlát nyithatnak, betétet helyezhetnek el, a lejárókat megújíthatják, meghatározott limit alatt pénzt vehetnek fel a betétjükből. Ezen kívül egyebek közt átutalásokat kezdeményezhetnek, a magánszemélyek fogyasztási hiteleket, személyi kölcsönöket kérhetnek és a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (csok) is igénybe vehetik.

Bár a teljes hazai felnőtt lakosság körében gyorsan nő azok száma, akik rendszeresen bankolnak online, az ügyfelek döntő többsége még mindig ragaszkodik a személyes kapcsolattartáshoz, a hagyományos fiókos ügyintézéshez - tapasztalják a banknál. Sokan élnek továbbá olyan távoli településeken, ahol egyetlen bankfiók sem működik, és a legközelebbi kirendeltség is kilométerekre található, emiatt sok idős és beteg ember számára különösen hasznos megoldás az utazó bankfiók. A mozgó bank olyan helyekre is el tud menni, ahol az embereknek szükségük van pénzügyeik intézésére, például fesztiválokra, rendezvényekre.

(Fotó: Takarékbank)