Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új tulajdonosa van az egykor forgalmas Alexandra könyváruháznak otthont adó, valamint a Matyi Dezsőhöz köthető cégek többségének székhelyeként működő budapesti, VII. kerület, Károly körút 3. C. alatti ingatlannak: a Varga Zoltán milliárdos befektetőhöz köthető Media Records Zrt. - tudta meg a Napi.hu.

Varga a követelésvásárlással foglalkozó Asset Credit Pénzügyi Zrt.-n (amelyben Varga tíz társával együtt résztulajdonos) keresztül szerezhette meg az ingatlant, amelyre az OTP Banknak keretbiztosítéki jelzálogjog volt bejegyezve. A követelés engedményezésével kapcsolatban kerestük az OTP-t, illetve Varga Zoltán is; az üzletember később kívánt az ügyben nyilatkozni, míg az OTP banktitokra hivatkozva csak annyit közölt, hogy a pénzintézetnek jelenleg nincs követelése sem az ingatlan korábbi tulajdonosa, a D+T Vagyonhasznosító Kft.-vel, "sem más Matyi Dezsőhöz kapcsolódó céggel szemben".

NAV-szégyenlistás a régi tulajdonos

A frekventált helyen, az Astoriához közel lévő többszintes könyváruház forgalmi értéke szakértők szerint 1-1,5 milliárd forint lehet. Az épület korábbi tulajdonosa - a túl nagyra nőtt, s idén tavasszal padlóra került Alexandra cégcsoportot alapító - Matyi Dezső többségi befolyása alatt álló D+T Kft. volt. (Az Alexandra könyvesboltok többsége bérleményekben működött, ezek az elmúlt néhány hónapban új üzemeltetőkhöz kerültek; a Károly körúti üzlet saját tulajdon volt.) A D+T többmilliárdos tartozást halmozott fel, ellene az elmúlt években többször kezdeményezett végrehajtást az OTP és az adóhivatal is - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A vállalkozás szerepel a NAV 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező vállalkozásokat felsoroló listáján is.

Milliárdos médiavállalkozó az új tulajdonos

A befektetésekkel foglalkozó Varga Zoltán a Central Médiacsoport Zrt. tulajdonosa is, a társaság az Alexandra bolthálózat összeomlását megelőzően kísérletet tett az üzletlánc átvételére, de nem tudott megállapodni az ingatlanok bérbeadóival. Varga vagyonát a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017-es listája 41 milliárd forintra becsülte, ezzel a 20. legmódosabb magyar volt.

Elköltöztek Matyi cégei - kiadóként él tovább az Alexandra?

A Matyi Dezsőhöz és családtagjaihoz köthető több mint húsz vállalkozásnak megváltozott a székhelye nyár elején: a cégadatok szerint a Károly körúti ingatlan címéről egy budakalászi családi ház címére kerültek át. Így többek közt az egykori Alexandra könyves birodalom még talpon lévő könyvkiadóinak, például az Alexandra Könyvesház Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft.-nek (amely Alexandra Kiadó néven a közelmúltban önálló Facebook-oldalt indított), a Cartaphilus Könyvkiadó Kft.-nek, a Pioneer Books Kft.-nek, a D+D Tankönyvellátó Kft.-nek, a Geographia Kiadó Kft.-nek, az M-Érték Kft.-nek, a Nebuló Könyvház Kft.-nek, az Officina '96 Kiadó Kft.-nek, és a milliárdos nagyságrendű adósságot görgető, korábban a könyvesboltokat nagykereskedőként ellátó Könyvbazár Kft.-nek tették át a székhelyét.

Mekkora tartozást halmozott fel a D+T?

Az OTP-nek összesen mintegy hatmilliárd forint erejéig volt keretbiztosítéki jelzálog bejegyezve Alexandra-vagyonelemekre. A hitelek és kölcsönök fedezete a Károly körúti ingatlan, valamint az Alexandra pécsi, Üszögi kiserdő utcai, könyves logisztikai központja (raktár, iroda, porta) voltak. Az utóbbi ingatlan értéke telekkel szakértői becslés szerint jelenleg 1,7-2 milliárd forint lehet.

A D+T utolsó elérhető mérlege 2015-ös az E-beszámoló portálon, ebből kiderül, hogy a kötelezettségállománya az év végén négymilliárd forintra rúgott (amiből 2,5 milliárd forint volt a hosszú lejáratú: beruházási hitel- és kölcsöntartozás, másfél milliárd pedig a rövid lejáratú kötelezettség: szállítói, hitel- és kölcsöntartozás). A kft. évek óta veszteségesen működött, 2015-ben mindössze kétmillió forint bevétele volt, az évet 655 millió forintos veszteséggel zárta. A cég saját tőkéje 2015 végén egymilliárdos mínuszt mutatott.

A Bookangel továbbvinné az Alexandra nevet

Június eleje óta nem működik az Alexandra Online webshop, amelynek üzemeltetését új cég veszi át a Matyi családhoz köthető Könyvbazár Kft.-től. Informatikai nehézségek miatt az átállás nem zökkenőmentes, várhatóan szeptember 4-én indulhat újra az alexandra.hu webáruház - tudta meg lapunk Katona Ildikótól, az új üzemeltető Bookangel Kft. tulajdonos-ügyvezetőjétől. A szegedi székhelyű Bookangel a Könyvmolyképző Kiadó Kft.-vel azonos tulajdonosi körhöz tartozik.

A könyvkereskedő Bookangel az Alexandra terjesztői hálózatának összeomlásával, a közelmúltban több egykori Alexandra könyvesbolt működtetését is átvette. Összesen kilenc áruház - a budapesti Nyugati téri mellett egy-egy székesfehérvári, szekszárdi, kaposvári, debreceni, salgótarjáni, siklósi, mohácsi és nagykereskedelmi beszállítóként a budapesti MOM parki üzlet - került a Bookangelhez, így hálózatunk 14 üzletre bővült - tette hozzá Katona Ildikó. A Bookangel boltjainak nevéről végleges döntés született, a széles körben ismert márkanév megtartásával az új változat az "Alexandra Könyvszalon" lett (a korábbi elképzelés Alexandra Value volt - a szerk).

Ugyanakkor a Matyiék több mint húsz éve alapított könyvkiadója továbbra is Alexandra Kiadó néven működik.

A nyitóképen a Károly körúti Alexandra, forrás: MTI Fotó/Marjai János