Péntektől nyílt meg a Vörösmarty téri adventi-karácsonyi vásár, amely ismét betelíti az egész teret, hiszen a jelentkezők száma idén is kétszerese volt a tér befogadóképességének. Ennek megfelelően százhuszonegy kézműves jelenik meg a téren a legkülönbözőbb termékekkel a mézeskalácstól az ékszereken, kerámia tárgyakon át szűcs- és bőrmunkákig. Kaphatók természetesen ínyenceknek való finomságok is: sajtok, sonkák, kolbászok, valamint desszert félék: marcipán és csokoládé bonbonok.

A Vörösmarty téren színpad is lesz, ahonnan jazz, utcazene, világzene szól hétköznapokon délután 4 órától, a hétvégén délelőtt 11-től, az utolsó műsor 20.15-kor kezdődik. A téren a Budapesti Tavaszi Fesztiválra, valamint egyéb kulturális programokra is vásárolhatnak jegyet az érdeklődök, és aki Budapest Kártyát vesz a vásári időszakban, azt vendégül látjuk egy forralt borra.

Ünnepi külsőben a Bazilika is

Immár negyedik alkalommal nyílt meg pénteken az Adventi Ünnep a Bazilikánál. A vásár szervezői december végéig számos programmal és jótékonysági napokkal készülnek az adventi időszakra, de ezen kívül az előzetesen zsűrizett, minőségi alapanyagokból, kézzel készített és igényesen kivitelezett ajándékok között népi- és iparművészeti hagyományokat ápoló művészek munkái is megtalálhatóak. A több, mint harminc mesés hangulatú faházban keramikusok, bőr- és textilművesek, ötvösök, egyedi ruha- és kiegészítő tervezők, grafikusok és fotóművészek, de még egy bútorkészítő is kiállít.

Újdonságként idén a Zrínyi utcában is gasztro kiállítók sorakoznak fel, többek között eredeti belga gofrit, frissen készített tésztaételeket kínálva. A magyaros ízeket kolbászok és gyümölcspálinkák, hagyományos és nem mindennapi édességek képviselik a bejglitől a marcipán különlegességekig, termelői lekvárokig és mézekig. Aki már helyben kedvet kap a kóstoláshoz, a forralt bor mellett fűszeres vagy gyümölcsös forró italok közül választhat, a magyar konyha fogásai mellett új street food finomságokkal ismerkedhet. A finom kávé és sütemény elfogyasztásához egy óriási csészében kialakított, rendhagyó kávézó pont épül fel a tér sarkán, a finomságok sorát frissen sült kürtős kaláccsal vagy sült finomságokkal zárhatják a vásár vendégei.

Gyerekek a középpontban a Városháza parkban

Második alkalommal rendezik meg a Városháza parkban az Advent Budapesten téli fesztivált. Idén a legtöbb program a gyerekeket szólítja meg, így minden nap üzemel az ingyenes korcsolyapálya, a meseszalonként berendezett fűtött Üvegházban pedig gazdag kulturális programkínálat várja a látogatókat: hétköznap esténként amatőr kórusok, zeneiskolák növendékei, színjátszó csoportok és zenekarok adják elő karácsonyi műsoraikat.

Szombatonként lesz kézműves foglalkozás is, ahol minden hétvégén más-más anyagból készítenek karácsonyi díszeket. Vasárnap délutánonként 15 órától betlehemes játékot adnak elő a vásárban a Kaposvári Egyetem Művészeti Kar színész szakos hallgatói, a tinnyei és a nógrádi hagyományőrzők, valamint december 14-én a határon túli iskolások Nagykaposról, Aradról és Szabadkáról, akik azon a hétvégén ünnepi műsoraikkal több alkalommal is köszöntik a budapestieket.