Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ egyik legnagyobb bankja, a kínai állami tulajdonú Bank of China kétmilliárd forint jegyzett tőkével létrehozta magyarországi fióktelepét - derül ki a Cégközlönyből. A magyar cégbíróság augusztus 7-én jegyezte be a Bank of China Limited Magyarországi Fióktelepe nevű gazdasági társaságot "egyéb monetáris közvetítés" fő tevékenységgel, Budapest, V. kerület, József Nádor tér 7. szám alatti székhellyel. A cím azonos a 2003 óta hazánkban jelen lévő, 6,7 milliárd forint jegyzett tőkéjű Bank of China (Hungaria) Zrt. hitelintézet központi irodájának címével - derül ki a Céginfo.hu adataiból. (A bank 1700 négyzetméteres exkluzív, belvárosi irodaházát korábban a francia Credit Agricole-tól vásárolta meg.)

Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkára májusban tárgyalt Tien Kuo-li-val, a Bank of China igazgatósági elnökével, aki a tanácskozáson megerősítette a korábbi bejelentést, amely szerint Magyarországon hozzák létre a Bank of China közép- és kelet-európai regionális központját. Az akkori közlés szerint a pénzintézet jelenlétének fontos szerepe lesz a kínai fizetőeszköz, a jüan nemzetközi kereskedelemben való térnövelésében.

A Bank of China Kína legtöbb országban jelenlévő állami tulajdonban lévő pénzintézete. Kína, Tajvan és Hongkong mellett 38 országban 618 fiókkal, köztük Magyarországon is jelen van. Eszközértéke alapján Kína negyedik legnagyobb pénzintézete 2014 első hat hónapban 89,7 milliárd jüan (3,4 ezer milliárd forint) nyereséget könyvelt el.

Újabb kaszinós céget alapított Vajna

Az elmúlt héten a második legnagyobb jegyzett tőkével, 300 millió forinttal megalapított cég egy újabb Andrew G. Vajna filmipari kormánybiztoshoz, filmproducerhez köthető kaszinós gazdasági társaság volt. Az LVC Diamond Kft.-t augusztus 13-án jegyezte be a cégbíróság, miután júniusban már létrehoztak egy koncessziós társaságot LVC Gold Kft. néven. Mindkét kft. tulajdonosa a Vajnához köthető, a fővárosban és Pest megyében öt kaszinókoncessziót elnyert Las Vegas Casino Kft. (amely az országban jelenleg működő három kaszinóból az egyiket, a Széchenyi téri Las Vegast működteti).

(Jelmagyarázat: vékony nyíl - cégjegyzésre jogosult, vastag nyíl - tulajdonos)

Érdekesség, hogy míg az LVC Goldban Vajna is ügyvezető - a más Vajna-érdekeltségekben is feltűnő - Török Judittal együtt, addig az LVC Diamondban már csak Török Juditot jegyezték be cégvezetőként. Mindkét új társaság székhelyét a Budapest, V. kerület, Vigadó utca 2. szám alá jegyezték be - ami otthont ad az állami Szerencsejáték Zrt. (Szrt.) Belvárosi Kaszinó Kft.-je által működtetett Tropicana kaszinónak is. Az Szrt. koncessziós szerződése 2014 végén lejár, így vélhetően a Tropicana helyén üzemelhet majd Vajna egyik új kaszinója is. A magyar származású üzletember nyerte meg pályázaton mind az öt kiosztható budapesti és Pest megyei kaszinókoncessziót a nemzetgazdasági minisztertől. (A koncessziópályázat nyertesei több milliárdos adókedvezményt is kapnak az államtól.)

A koncessziós szerződések alapján két egység már szeptember 1-jén indulhatna, míg a többi három 2015. január 1-jén. A Céginfo.hu adatai szerint az LVC Goldnál eddig két alkalmazottat jelentettek be, míg az LVC Diamondnál még egyet sem. Vajna cégeiről bővebben itt olvashat.

Új üzletben az MNB is

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) is új vállalkozást alapított 50 millió forint jegyzett tőkével: MNB-Jóléti Kft. néven, szállodai szolgáltatás fő tevékenységgel. A cég székhelyének az MNB Szabadság téri székházát jegyezték be, a fióktelepe pedig a jegybank közelmúltban megvásárolt kastélyszállodájának címe, Tiszaroff, Aradi utca 28. A kastélyszálló üzemeltetéséhez és az MNB-s dolgozók üdültetéséhez kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat is bejegyeztek az MNB-Jóléti Kft. tevékenységeként, így például az építményüzemeltetést, konferenciaszervezést, szálláshely-szolgáltatást, éttermi, mozgó vendéglátást, bolti kiskereskedelmet, testedzési szolgáltatást, sportlétesítmény működtetést, mosást és tisztítást.

Az új cég ügyvezetője Fömötör Barna, az MNB központi beszerzési igazgatóságának vezetője, aki az előző Orbán-kormány alatt a Miniszterelnökség jogi és ellenőrzési helyettes államtitkára volt.

Az Index információi szerint az MNB a közelmúltban nem csak a tiszaroffi kastélyszállót vásárolta meg, hanem a fővárosi Eiffel Palace luxusirodaházat és az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) egykori négyszintes székházát, az V. kerület, Kálmán Imre utca 20. szám alatt.

(Jelmagyarázat: vékony nyíl - cégjegyzésre jogosult, vastag nyíl - tulajdonos, kettős nyíl - fb-tag)

Volt már bankjólét

A magyar jegybanknak volt már egy hasonló nevű és tevékenységű cége: a szállodai szolgáltatással, üdültetéssel és rendezvényszervezéssel foglalkozó MNB Bankjóléti Kft.,amit azonban már megszüntettek. Az 1989-ben több magyar állami bank által alapított, 1992 óta csak MNB-tulajdonú cég végelszámolásáról 2003 februárjában döntöttek, s ez 2009 szeptemberéig eltartott.

A tiszaroffi kastélyszállót (Borbély-kúria) 415 millió forintért vásárolta meg az MNB a munkavállalóinak üdültetésére. Az MNB közleménye szerint "a társadalmi felelősségvállalási stratégiájának értelmében a jegybank törekszik arra, hogy béren kívüli juttatással, támogatási és segélyezési rendszer működtetésével, valamint egyéb jóléti szolgáltatásokkal támogassa több mint ezer munkavállalóját". A közleményben arra is utaltak, hogy korábban közel két tucat ingatlan volt a közvetett, illetve közvetlen tulajdonában az MNB-nek, amelyek közül ötöt-hetet rekreációs és üdülési célra használt. Az üdülőhálózatot azonban 2009-ig teljes egészében felszámolták.

A fenti képen a tiszaroffi kastélyszálló látható, a fotó forrása: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Képeslaptár