Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vagyonok elemzése teret enged a "sallangmentes" megfogalmazásoknak - mondjuk úgy a bulvár megközelítésnek.

Jól példázta ezt a nol.hu cikke:

Ötödik éve vezeti Csányi Sándor OTP-vezér a leggazdagabb magyarok listáját. A Napi.hu 100 leggazdagabb című kiadványa 15 milliárdos vagyongyarapodást mért Csányinál, 165 milliárdra taksálva befektetéseinek összértékét.

Érdekesség, hogy a bankártól csupán ötmilliárd forinttal van lemaradva Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa. A két ember közötti viszony barátinak korántsem nevezhető, amióta Csányi "elhappolta" Bige elől a nádudvari KITE agrárvállalkozást. Bige ezután döntött úgy, hogy a Nitrogénművek köré építi ki saját ki integrátori csoportját. A dobogó harmadik fokára a Fotex-csoport főtulajdonosa, Várszegi Gábor állhatott fel 115 milliárdosra hizlalt vagyonával. Két korábbi éllovas, az ingatlanberuházásaiból meggazdagodott Demján Sándor és a médiaiparban érdekeltségekkel rendelkező, újabban az energiacella előállításán és a zalai golfparadicsom megépítésén ügyködő Széles Gábor következik a sorban 93, illetve 92 milliárddal.

A nagy vesztes Gattyán György szexcézár lehetett, aki ellen adóhivatali vizsgálat indult, s ennek mellékszálaként a NAV több tízmilliárdnyi vagyonelemet zárolt nála. Így is maradt 90 milliárdja, de ezzel a tavalyi bronzérmes a hatodik helyre csúszott vissza.

Váratlan összehasonlítással rukkolt elő az Index:

Régóta a leggazdagabb magyar Csányi Sándor OTP-vezér, aki tavaly még 15 milliárd forintot hozzá tudott csapni a vagyonához, így az 165 milliárdra rúg. Ezzel a jelenlegi árfolyamok szerint szinte pont olyan gazdag, mint amennyit Dr. Dre, a világ legpénzesebb rapproducere kaszált 2014-ben.

A hasonlóság nem áll itt meg, mert amíg Dre tudta nélkül bajos bármi fajsúlyosabbat összerakni a rapszakmában, addig Csányi Orbán Viktor után a legbefolyásosabb ember Magyarországon, a befektetései, a kapcsolatai és ismeretségei köztudottan elég jól értesültté teszik az MLSZ elnökét.

A Pénzcentrum is számítgatott. Az eredmény a következő:

Amíg 2014-ben 2434,8 milliárdja volt a 100 leggazdagabb magyarnak, addig 2015-ben az együttes vagyonuk 2596,6 milliárd forint. Mivel szociológusok szerint nem ártana, ha a szupergazdagok Magyarországon is nagyobb felelősséggel lennének az elesettek és a szegények iránt, ezért eljátszottunk a gondolattal, mi mindenre futná ennyi pénzből:

  • amennyiben a 100 leggazdagabb összvagyonát Magyarország összes lakosa (9,849 millió fő) közt egyenlően szétosztanánk, akkor 263 641 forintot kaphatna minden magyar.
  • ha a 100 leggazdagabb magyar összvagyonát teljes egészében átlagos devizahitelek (ahol a tőketartozás kb. 6 millió forint) végtörlesztésére fordítanánk, akkor 432 767 adóst menthetnénk meg.
  • ha az összvagyont vadiúj Dacia Duster terepjárókra költenénk (kezdőár: 2,86 millió forint), akkor 907 902 magyarnak lehetne új autója.
  • ha pedig átlagos nyugdíjjal (havi 117 372 Ft/fő) számolva - 13. havi juttatásokra fordítanánk, akkor több mint 22 millió nyugdíjas életét könnyíthetnénk meg. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg 2,22 millió magyar nyugdíjasnak csaknem 11 évig lehetne biztosítani az extra ellátást.
  • a hazai átlagbruttóval számolva (jelenleg 235,1 ezer forint) több mint 11 millió dolgozó kaphatna év végi egyhavi bónuszt (jelenleg 4 millió 117 ezren dolgoznak Magyarországon).
  • ennyi pénzből 10,6 százalékkal csökkenthetnénk az államadósságot, amely az MNB év végi statisztikái szerint bruttó 24 525 milliárd forinton állt.

A vidéki lapokban jól tetten érhető a patriotizmus - ők ugyanis büszkék a helyi nobilitásokra

A delmagyar.hu imigyen kommentál:

Csongrád megyéből két gazdag ember jutott be az első 100 legtehetősebb magyar közé, mindketten a kiadvány 2002-es első megjelenése óta állandó szereplők. Az 56 éves, szegedi Varga Mihálynak, a KÉSZ Holding Zrt. alapító tulajdonosának 15,5 milliárdos vagyona idén az 50. helyhez volt elegendő az országos listán.

Tavaly 14,8 milliárd forinttal még előrébb, a 42. helyen végzett. Varga Mihály szerint megrendeléseik döntő többsége a magánszférából érkezik, alig nyernek közbeszerzést. Az építőipar után az egészségiparban lát új lehetőségeket. A 71 éves, szentesi Magyar József 8,6 milliárddal a 83. a listán: tavaly 7,9 milliárd forinttal is a 83. helyen állt. A Hungerit Zrt. tulajdonosa és első számú vezetője 1990-ben alapította meg az egyik legjelentősebbnek számító hazai élelmiszer-ipari céget.

A debreceniek hagyományosan büszkék a cívis gazdagokra. Idén is terjedelmes cikkben elemzi a változásokat a dehir.hu:

A Debrecenhez kötődő vállalkozók közül immár Bárány László és családja a legvagyonosabb, ők együtt 28 és fél milliárd forint felett rendelkeznek. A Master Good-csoport vezetője Debrecenben végezte tanulmányait, itt kezdte pályáját, de a család cégei főleg Szabolcsban működnek, így igazából Szabó Miklóst lehet a leggazdagabb debreceninek tartani. Szabó Miklós és családja ahogy tavaly, úgy idén is a 28. helyen végzett, de míg tavaly 20 milliárdra, most 24 milliárdra becsülték a család vagyonát. A baromfitenyésztéssel és -kereskedelemmel foglalkozó Tranzit-Ker Zrt. és a Tranzit-Food Kft. alapítója és résztulajdonosa cégei révén közel ezer embernek ad munkát.
Szabó Miklós nagy figyelmet fordít az egészségügyi intézmények, a rászorulók és a sportélet támogatására. Ezért tavalyelőtt Mecénás-díjjal tüntették ki, tavaly pedig megkapta a díszpolgári címet. Szabó Miklós még mindig dolgozik, de egyre inkább háttérbe vonul, a cégei első számú vezetője már fia, Szabó Ákos.

Míg tavaly még Boros Józsefet tartották a második legvagyonosabb debreceninek, addig idén már Herdon Istváné a második hely. Vagyonát 2014-ben 14 milliárd forintra taksálták, egy év alatt ez négymilliárd forinttal nőtt, így már 18 milliárd forint felett rendelkezik, ezzel Xanga cégcsoport vezetője a 42. leggazdagabb magyar (négy helyet lépett előre az országos listán). Pár éve a Xanga vette át a debreceni repülőtér üzemeltetését, ahonnan azóta több menetrend szerinti járatot is indított a Wizz Air. A repülőtéren tavalyelőtt komoly beruházások kezdődtek, egy intermodális központot építenek 2,7 milliárd forintból. Felépül az Innovációs és Inkubációs Központ központi épülete. Létesült egy négyezer négyzetméteres termelő és szolgáltató csarnok, s elkészült egy kétezer négyzetméteres vasúti logisztikai terminál is. Nemrégiben elindult a konténervonat, mely heti kétszer szállítja az árut Debrecenből a tengeri kikötők felé. A Xanga épp most készít elő egy áruforgalmi együttműködést a bécsi konténerterminállal, a WienConttal, amit hamarosan aláírhatnak.. A cégcsoport a Határ úti Ipari Parkban is folyamatosan fejleszt, a park szinte tele van.

Boros Józsefnek sincs oka panaszra, ugyan már "csak" a harmadik leggazdagabb debreceni, de a kiadvány szerkesztői szerint a vagyona 16,9 milliárd forint, ez 1,6 milliárddal több, mint tavaly volt, és a 46. helyre volt elég az országos listán.

És a Bács-Kiskun megyeiek sem maradhatnak ki (bacsmegye.hu):

Általában ha az ország leggazdagabbjairól szóló listák kerülnek napvilágra akkor hazánkban szokás kígyót békát kiabálni a pénzügyileg sikeres vállalkozókra. Pedig ahogyan szokták mondani, mindenkinek áll a zászló! Bács-Kiskunból a sikeres páros a tiszakécskei származású Szíjj László és Varga Károly került fel végre a megyéből az országos listára.

Speciális összeállítást készítettek a Napi.hu százas listájából a szakmai lapok is

A csakfoci.hu így ír:

A listán több, a magyar labdarúgáshoz is köthető személy található, így például Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia első embere - vagyona az idei becslés szerint 8,4 milliárd forintra duzzadt, ez a 86. helyre volt elegendő. Nála is sokkal előkelőbb helyen található a DVTK, illetve a Nyíregyháza tulajdonosa, Leisztinger Tamás, illetve Révész Bálint, előbbi a 11., utóbbi a 19. - írja a Napi.hu cikkében.

A korábban a magyar fociban ugyancsak szerepet vállaló Várszegi Gábor a 3., Demján Sándor pedig a 4."

Röviden idéz az nb1.hu, valamint a Nemzetisport,hu is.

Szakmai írást készített az ingatlanosokról a logisztikama.hu, valamint a resource.hu is:

Az ingatlanpiacon mindig nagy pénzek mozognak, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 100 leggazdagabb magyar listáján 26, az ingatlanpiacon is tevékenykedő milliárdost találunk 2015-ben. Ezt azt jelenti, hogy minden negyedik szuper gazdag magyar vagyonát gyarapítottak ingatlanfejlesztések vagy éppen ingatlanbefektetések. Az ő listájukat állítottuk most össze a Napi.hu kiadványa alapján, melyet Várszegi Gábor vezet 115 milliárd forintra becsült vagyonával.

De készült speciális ranglista az agrár-zöld bárókról is az agrarszektor.hu-n:

Csányi Sándor és Bige László - fej-fej mellett haladva továbbra is toronymagasan ők állnak a leggazdagabb magyarokról összeállított lista élén, így agrárszempontból is ők számítanak a legnagyobb befektetőknek.

A harmadik helyen azonban tavalyhoz képest változott a helyzet a mezőgazdaságban is érdekelt milliárdosok között, mivel az idén Simicska Lajos megelőzte Leisztinger Tamást. Simicska mellett új névként jelent meg a százas listán Nyerges Zsolt, Losó József és Claessens Peter is, miközben több agrármilliárdos kimaradt a tavalyi rangsorhoz képest.

Továbbá a médiában érdekeltekről a Kreativ.hu-n:

Megjelent a Napi.hu hagyományos A 100 leggazdagabb 2015 kiadványa, amelyben számos médiaközeli üzletember vagy oligarcha is szerepel, többségük előkelő helyen.

Közülük az első Széles Gábor, az Echo TV és a Magyar Hírlap tulajdonosa, aki 92 milliárdos becsült vagyonával az ötödik az abszolút listán. Gattyán György, a Docler Holding tulajdonosa 90 milliárd forintra becsült vagyonával a hatodik, Rákosi Tamás, az IKO-csoport tulajdonosa a nyolcadik a  becsült 84 milliárdjával, míg a korábban a kormányközeli üzleti körök legnagyobb oligarchájának tartott Simicska Lajos (Hír TV, Lánchíd Rádió, Magyar Nemzet, Publimont, Mahir Cityposter, Euro Publicity) életében először szerepelve a 100 leggazdagabb magyar között egyből a tizedik helyre lett jó a becsült 73 milliárdos vagyonával.

Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa a 17. a maga 31 milliárdjával, Simicska Lajos gyakori üzlettársa, Nyerges Zsolt pedig a 24. 26,3 milliárdos becsült vagyonával. A médiás listán Spéder Zoltán, az Indexet kiadó CEMP tulajdonosa szerepel még, továbbá Bayer József, a Ringier Axel Springer résztulajdonosa is.

Azt meg kell jegyezni, hogy ezeknek az üzletembereknek és oligarcháknak a vagyona csak kis részben származik médiás befektetéseikből és részesedéseiből.

Valamint egy elemzés a tőzsde közeli cégekről is a portfolio.hu-n:

Nincs változás a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb listájának első helyét illetően az előző évhez képest, a sort zsinórban immár ötödik éve Csányi Sándor vezeti, akit Bige László és a tőkepiachoz köthető Várszegi Gábor követ. A tőzsdei vonulatot végigtekintve jelentős mozgásokat láthatunk, helyezés szempontjából Nobilis Kristóf volt az év vesztese, a Zwack család viszont tizenegy helyet jött fel.