Értékpapírok és pénzeszközök hiányát állapította meg a Buda-Cash Brókerház Zrt. "f.a." lezárult vagyonvizsgálata - jelentette be a felszámolást végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN).

Egyes értékpapírokból kevesebb van meg ténylegesen, mint amennyi az ügyfelek összesített követelése, így nem várható azok teljes mértékű kielégítése. Ezeknél az értékpapíroknál kidolgoznak egy, a jogi környezetbe illeszkedő kiadási menetrendet. A befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvény (Bszt.) 136. paragrafusának 2015. július 7-től hatályos rendelkezései már tartalmazzák az ilyen esetekben alkalmazandó felosztási mechanizmust. Amint elkészül a törvény alapján megfogalmazott kiadási menetrend, a felszámoló tájékoztatja a Buda-Cash ügyfeleit a kiosztásról.

A következő értékpapírok esetében van hiány, így kiadásuk további késedelmet szenved:

  • Richter Gedeon Nyrt.
  • A231124A07 számú állampapír
  • A181220A13 számú állampapír
  • Fotex Nyrt. (EUR)
  • OTP Bank 16/09/19
  • Opus Ses 16/10/31.
  • D151223 számú diszkont kincstárjegy
  • D150916 számú diszkont kincstárjegy
  • D150722 számú diszkont kincstárjegy
  • D150527 számú diszkont kincstárjegy
  • Magyar Telekom Nyrt.
  • Mol Nyrt.. törzsrészvény
  • D150401 számú diszkont kincstárjegy
  • A190624A08 számú állampapír
  • OTP Bank Nyrt. törzsrészvény
  • A201112A04 számú állampapír

Sok olyan ügyfél van, aki pénzt - forintot vagy devizát - tartott a számláján, és ezt szeretné visszakapni. Kiderült, hogy az ügyfelek teljes mértékű kielégítésére elegendő pénzeszköz nem áll rendelkezésre a Buda-Cash különböző számláin. A pénzkövetelések kiosztására a felszámolási eljárás későbbi szakaszában meghatározható mértékben kerül majd sor. Vizsgáljuk, hogy az érintett ügyfelek milyen mértékig fognak tudni hozzájutni pénzükhöz - írta a felszámoló.

A Trend portfólióval rendelkező ügyfeleknél sincs meg a teljes mértékű kielégítéshez szükséges vagyon. Itt is azt vizsgálja a PSFN, hogy az érintett ügyfelek milyen mértékig fognak tudni hozzájutni pénzükhöz.

Azon ügyfeleknek, akik a Saxo Bankban elhelyezett külföldi értékpapírokkal vagy pénzeszközökkel rendelkeznek, a felszámoló hatáskörén kívülálló okok miatt, egyelőre nem lehetséges az eszközeik kiadása. Az ügyfelek javára nyilvántartott eszközökhöz ugyanis a felszámoló jelenleg nem fér hozzá, mivel a Saxo Bank visszatartja azokat. A svájci jegybank 2015. januári döntése nyomán ugyanis a magas kockázatú, tőkeáttételes devizaügyleteket kötött ügyfeleknek igen jelentős tartozása halmozódott fel, és a Saxo Bank ennek fejében tartja vissza a nála lévő eszközöket mindaddig, amíg az összes tartozás nincs rendezve. A felszámoló nem fogadja el a Saxo Bank eljárását, ugyanakkor az ott elhelyezett értékpapírokhoz és pénzeszközökhöz hozzáférni nem tud, így a tulajdonosoknak sem tudja egyelőre kiadni azokat. Az értékpapírok visszaszerzése érdekében az egyeztetés folyamatos a Saxo Bankkal.

Az amerikai New Jersey-ben működő Pershing LLC és a Buda-Cash kapcsolatában ugyanez a helyzet. Az értékpapírokra - jellemzően amerikai kibocsátású részvények - az ügyféltől a megrendelést a Buda-Cash vette fel, ám a papírok megvételét és nyilvántartását a Pershing LLC végezte. Az értékpapírok most is az ő számláikon vannak, ugyanakkor negatív egyenleg - csakúgy, mint a Saxo Banknál - jelentős. A felszámoló már megkereste a Pershing LLC-t is az ügy mielőbbi rendezése érdekében, ám ezidáig válasz nem érkezett. Ha az egyeztetés nem jár majd sikerrel, itt is bonyolult peres eljárásra lehet számítani, amelynek lezárultáig az értékpapírokat a Buda-Cash nem kapja vissza, így nem is tudja azokat kiadni az ügyfeleknek.

Azokat az ügyfeleket, akik ilyen papírokkal rendelkeznek, a felszámoló további türelemre kéri, mivel problémájuk megoldása hosszabb időt vesz igénybe.

A már lejárt D150415 kincstárjegyek kiadása a törvény szerinti felosztással, arányosan kerül majd kiadásra, ahogy azt a Bszt. módosítása is tartalmazza.

Azokat az ügyfeleket, akik a Buda-Cashnél meglévő, nem hiányzó értékpapírral rendelkeznek, folyamatosan hívják be adategyeztetésre, hogy ezt követően az ügyfél által megadott új értékpapírszámlára transzferálhassák az ügyfél papírjait. Így 3-4 ezer ügyfél juthat teljes mértékben értékpapírjaihoz a kiadási folyamat során.

A személyes azonosítás azért is szükséges, mert az ügyféllistán találtak nem létező személyt is - közölte a felszámoló.