Májusban 4581 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, amivel az öthavi mennyiség 22 829 darabra emelkedett, azaz az újautópiac mintegy 20 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest és harmadával 2010 azonos időszakához viszonyítva - derül ki a DataHouse adataiból. Mindez azt is jelenti, hogy a tavalyinál kisebb kilengések mellett, magasabb szinten, havi 4,5 ezer körül látszik stabilizálódni az újautó-darabszám. A növekedés tempója jónak számít európai összehasonlításban - áprilisban az itteni volt a legnagyobb -, de a PwC által megkérdezett autókereskedők így sem optimisták és az év egészére stagnálást várnak.

A trend jó, talán már kifelé tartunk a gödörből, ám ennél az alacsony volumennél viszonylag könnyű kétszámjegyű növekedést elérni - kommentálta az adatokat a Napi Gazdaság Online megkeresésére Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke. Hozzátette: a regisztrációs adó idei csökkentéséből adódó, januárra áthozott regisztrációk statisztikai hatása nagymértékben meghatározza az öthavi adatot, de ezen túl is bővült a piac. A céges és flottavásárlók aránya hosszú ideje 70 százalék körül van, a magánvevők visszatéréséhez Erdélyi szerint még egy-két évre szükség van. A szakember úgy véli, a háztartásokat elsősorban az általános gazdasági környezet tartja vissza az újautó-vásárlástól - "nehéz 5-7 évre elköteleződni úgy, hogy az sem biztos, hogy a jövő hónapban megmarad-e a munkahely" -, és csak másodsorban a megfelelő finanszírozás hiánya.

Visszatérve az adatokhoz, a kishaszonjárművek esetében a május csökkenést hozott, így az öthavi, közel 4,4 ezres darabszám alig 10 százalékkal múlja felül 2011 azonos időszakának adatát. A nagyhaszonjármű-piac májusi élénkülése (31 százalékos növekedés) stagnálásba javította az öthavi teljesítményt, 1614 járművel. Az új buszok iránti kereslet zuhanása eközben fokozódott: a májusi, mindössze 7 darab csupán fele az egy évvel korábbinak, az öthavi 23 darab pedig kétharmados zuhanást takar mind 2011-hez, mind 2010-hez képest. Elmaradásban van a motorkerékpár-piac is, az eladások májusi stagnálásával együtt az öthavi 841-es darabszám éves összevetésben 10 százalékos mínuszt takar.