Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

z eladási szándék bejelentésétől kezdve 28 hónapig folyamat, amelynek révén a magyarországi Citibank lakossági üzletágának ügyfelei átkerültek az Erste Bankhoz. Majd 2015 szeptemberében jelentették be, hogy az Erste vásárolja meg a Citibank magyarországi lakossági és hitelkártya üzletágait, a tranzakciót 2015 decemberében hagyta jóvá az MNB és a Gazdasági Versenyhivatal.

A tranzakció - amely portfóliótranszfer volt, azaz az ügyfeleket vette az Erste - ügyfelek számára legfontosabb része, a konkrét bankváltás az előző napokban zárult le. Ennek során csaknem 200 ezer ügyfél került át az Erste Bankhoz. Az akvizíció nyomán az Erste a legnagyobb magyarországi hitelkártya szolgáltatóvá vált - jelenleg ugyanis mintegy 1,2 millió hitelkártya van a magyar piacon, ebből 280 ezer az Ersténél. Emellett a bank vagyonkezelési portfóliója lényegesen (harmadával) megnőtt, valamint a a bank lakossági ügyfélszáma egymillió fölé nőtt - sorolta Harmati László.

A nagyobb ábráért kattintson!
Kép: Napi.hu

Az ügyfeleken túl az Erste közel 450 volt citibankos kollégával is gazdagodott, a meglévő mintegy 2900 fős létszáma felett. Az átvevő bank az eladó külső értékesítői hálózatát már 2016 során sikeresen integrálta a saját működési modelljébe.

A hitelkártya-üzletág és a vagyonkezelési szolgáltatási profil komoly fejlesztést igényelt. Az ügyfelek átvételéhez és kiszolgálásához 64 informatikai rendszerben 372 fejlesztést hajtottak végre.

A fejlesztések része volt az is, hogy a kényelmesebb átmenet érdekében, az ügyfelek számlaszámainak első nyolc - a bankot azonosító - jegye változott csak. Az átvett ügyfelek új erstés betéti kártyát és hitelkártyát kaptak, melyet febuár 6., hétfő reggel 6 órától használhatnak.