Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ahhoz, hogy valaki folyamatosan szerepeljen a köztartozásmentes adózói adatbázisban (Koma), az adókötelezettségeket határidőben teljesítenie kell. Érdemes időről időre ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen elmaradás, ami kizárja a Koma-tagságot - figyelmeztet közleményében az adóhatóság.

A Komában való szereplés általánosan helyettesíti a nemleges adóigazolást minden olyan eljárásban, ahol a tartozásmentesség igazolását jogszabály írja elő. Ilyen például a családok otthonteremtési kedvezmény (csok) is, ezért sokan igénylik a felvételüket. Számukra fontos tudni, hogy az adóhatóság honlapján található nyilvános adatbázis minden hónap 10-én frissül és azokat az adózókat tartalmazza, akik az előző hónap utolsó napjáig a Koma nyomtatványon kérték a felvételüket és a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelnek.

A NAV emiatt vizsgálja a Koma-tagság feltételeit. Ha valaki a felülvizsgálatkor ezeknek már nem felel meg, a törvény alapján kikerül a köztartozásmentes adózók közül. Amennyiben azonban ismét teljesíti a feltételeket és újra kéri felvételét a Koma nyomtatványon, visszakerülhet az adatbázisba.

A kockázatos termékek és élelmiszerek közúti fuvarozásakor a NAV csak akkor ad ki EKÁER számot, ha az adózó kifizette a kockázati biztosítékot. Ez alól azonban mentesülnek azok, akik legalább két éve működnek, szerepelnek a köztartozásmentes adózói adatbázisban, valamint a bejelentés időpontjában nincs felfüggesztve az adószámuk. Esetükben is érdemes tehát kérni a Komába való felvételt.

Bővebb információ a NAV honlapján a 37. információs füzetben található.