Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Euronics áruházaiban heti négy napot dolgoznak az eladók, napi tíz órában. Ennek oka, hogy minden üzlet tíz órán keresztül van nyitva egy nap során és csak egy műszakrend létezik. A beosztás azonban nem fix, hanem rugalmas, így megszokott, hogy a dolgozóknak időnként hétvégén is be kell mennie - magyarázta a Napi.hu-nak az egyik Euronics-üzlet magasabb beosztású munkatársa.

A műszaki áruházláncnál idén körülbelül 15 százalékos béremelést kaptak az eladók, így a felvételi bér elérte a havi bruttó 180 ezer forintot. Ebből 120 ezer az alapbér, míg a többi mozgóbér, amelyhez egy értékesítési minimumot kötelező teljesíteni, ám a gyakorlatban ezt a volument szinte mindenki képes hozni, levonás nem jellemző - állította.

A munkatársaknak kisebb részben áruhitelt is kell értékesítenie, az áruk eladott értékéhez viszonyítva körülbelül 90-10 arányban. Az egy évnél régebb óta alkalmazott eladók bruttó 200 ezer, míg a három évnél tovább ott lévők 220 ezer forintos "normál" bérrel számolhatnak. Ezen felül számolják a havi jutalékot, amely nagyon változó mértékű lehet. A legfontosabb tényező persze az értékesítési volumen: cél, hogy az eladó minél több betérőt vásárlásra bírjon. Azonban a jutalékok nagysága, az eladott mennyiség mellett függ az egyes áruk profittartalmától is, így például az akciós termékek után kevesebb pluszpénz jár.

Ha valaki sokat "hajt", jutalékkal együtt akár havi nettó 200-250 ezer forintot is zsebre tehet, ezt azonban minden hónapban nem lehet megugrani - hívta fel a figyelmet a cég munkatársa.

Nem kell megszakadni, amíg a főnök eltűri

Nincsenek konkrét előfeltételek, lényegében bárki jelentkezhet ide eladónak - tapasztalta meg egy másik Euronics-áruház dolgozója. (A hirdetésekben azért a kereskedelmi tapasztalatot előnyként szokták megjelölni). Persze jó, ha valaki "kütyüőrült", de szakértőnek sem kell lenni. A cég a felvételt követően egyhetes, fizetett tanfolyamra küldi az újoncokat, amelyet egy lényegében "tét nélküli" vizsga zár le - magyarázta a dolgozó. A munkában állás során is vannak időszakos - értékesítési és készülékismereti - képzések, ám a lényeget az eladók a terepen tanulják meg.

Elmondása szerint a főnökök nem  veszik szigorúan, hogy az eladók teljesítsék a "kötelező" mozgóbérhez szükséges értékesítési mennyiséget. Gyakran az is elég, ha látják a dolgozón az "akaratot", persze hosszú távon a lazsálás nem működő stratégia. Az elérhető fizetés felső határaként a havi nettó 180-200 ezer forintot jelölte meg, megjegyezte azonban, hogy amennyiben az áruházi gárda túlteljesíti a havi bevételi tervet, akkor az összes dolgozó jutalmat kap, amely körülbelül a fizetés tíz százalékát teszi ki.

Beszélgetőpartnereink szerint akadnak olyan időszakok, amikor kevés a vevő, ám a számuk nem esik vissza olyan mértékben, hogy az alapbér-előírásokat ne lehessen teljesíteni. Ünnepi szezonban, illetve az akciós napokon viszont óriási a tolongás, ilyenkor nincs szükség arra, hogy a vevőket "lasszóval" fogják..

Az Euronicsnál az eladói pozíciókat hellyel-közzel sikerült feltölteni, munkaerőhiány inkább a raktári, pénztárosi, ügyintézői posztokon jellemző.

A kiskereskedelmet sújtó munkaerőhiányról és az ellene való küzdelemről szóló sorozatunk első részében a Penny Market és a Tesco logisztikai központjainál készítettünk riportot, míg a második részben a hat vezető külföldi hátterű élelmiszerláncot szólaltattuk meg.

Más és más helyzet az egyes boltokban

Ugyancsak négynapos a munkahét a Media Markt magyarországi áruházaiban, rugalmas, egy hónappal előre meghatározott munkabeosztás mellett, de a napi 10, egyes helyeken 11-12 órát itt is le kell dolgozni.

"A feltétel? Talán csak az érettségi" - mondta lapunknak az egyik pesti üzlet dolgozója, aki szerint náluk nincsenek céges képzések sem, az eladó minden lényeges dolgot munka közben tanul meg. Az alapbér az ő boltjukban havi bruttó 128 ezer forint, amelyet egy utazási bérlettel is megfejelnek. Egyes frekventált fővárosi plázákban már valamivel több, mint 200 ezer forint a media marktos eladók havi bruttó alapbére, ezeken a helyeken azonban igen nagy a hajtás és a társaság is "szívatósabb", mint máshol - számolt be a dolgozó.

Azt is elmondta, hogy jutalékkal együtt rendszerint nettó 140 ezer forintot tesz zsebre a hónap végén, ez azonban nem mindig jön össze. A jutalékok mértéke változó: függ az akcióktól, az elért haszontól, illetve része az üzletlánc garanciabiztosításainak értékesítése is. (A dolgozók darabonként 200 forintot kapnak egy-egy eladott biztosítás után). Például amennyiben egy termék ára nullára végződik, akkor nem jár utána jutalék, ám ha 99-re, akkor igen. Egy-egy jobb számítástechnikai kütyü eladása után körülbelül bruttó 3-4 ezer forintnyi jutalék jár és pluszpénz jár azért is, ha az összes tartozékkal - egér, billentyűzet és egyebek - együtt adják el.  Ám ettől eltérhet például a háztartási eszközök jutaléka, amely termékköröket ő nem értékesíti.

Forrásunk, a media marktos társaságról és a csapatszellemről elégedetten beszélt, hozzátette azonban, hogy például a pénztárosok és az ügyfélszolgálati-munkatársak rosszabbul keresnek, mint az eladók.

Semmit sem vernek nagydobra

A hálózatnál azonban nagy a titkolózás a munkafeltételek felől, így nehézségbe ütközött más nyilatkozót is találnunk. Az egyik Media Markt áruházban - szimpla munkakeresőként - érdeklődtünk a lehetőségről, megkérdeztünk több eladót, hogy mennyi a nettó bér és ezért hány napot kell dolgozni. Az alkalmazottak szűkszavúak voltak, azt mondták, hogy idehívják a hr-osztály munkatársát, aki azonban mégsem jelent meg. Ezt követően csak annyit közöltek, hogy jelentkezzünk írásban, önéletrajzzal, utána értesíteni fognak.

Egy másik egységben a fizetésről ugyan nem beszélt a megszólított eladó, de annyi elmondott, korábban dolgozott élelmiszerláncnál, ahhoz képest a mostani munka nyugisabb. "Legalább most már képben vagyok a műszaki cuccokkal, ez azért izgalmasabb, mint álló nap liszttel és étolajjal bajlódni" - összegezte az előnyöket.