A sebtiben elfogadott törvény alkalmazásában érdekelt érdekvédelmi szervezetek jelenleg is dolgoznak azon, hogy a jogszabály elfogadható és mindenki számára alkalmazható verziója kerüljön újra a képviselők elé, ugyanis a jelenlegi jogszabály nemcsak a kiskereskedelmet, hanem a kisebb beszállítókat is hátrányosan érinti. (Bár a jogszabály a multiknak leginkább kitett kis- és közepes beszállítókat védené, menet közben kiderült, hogy több pontja arra készteti a kereskedelmi láncokat, hogy inkább a nagyokkal szerződjenek, hogy a kisebb cégek működéséből fakadó kockázatokat kikerüljék, magyarul véletlenül se kerüljenek szembe a törvénnyel.)

Az Országos Kereskedelmi Szövetség például kész együttműködni a Földművelésügyi Minisztériummal, hogy egy elfogadható jogszabály szülessen, de Vámos György, a szervezet főtitkára lapunknak elmondta, egyelőre ő sem tudja, mi lesz az őszi parlamenti szezonban a törvény sorsa. Mint mondta, lehet, hogy a képviselők újratárgyalják és a jelenlegi formájában ismét elfogadják, és lehet, hogy a törvényt újrafogalmazzák.

Az elemzők szerint valóban előfordulhat mindkét verzió, kérdés, hogy az agrártárcának mennyire sürgős a dolog. A jelenlegi állás szerint ugyanis több mint egyévnyi egyeztetés és vita után sem a tárca szerint szorgalmazott kódex, sem jogszabály nincs, ami védené a kis beszállítókat.

Ez az elemzők szerint önmagában is komoly politikai veszteség, főleg ha hozzávesszük azt a tényt, hogy a jogszabály több lobbicsoport érdekeit is sérti, így egyáltalán nem volt meglepő, hogy a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a szabályt. Ugyancsak politikai veszteség, hogy a köztársasági elnök arra hivatkozott, hogy a jogszabály lényegében fércmunka (jóllehet a szabályozót képviselők és nem a tárca jegyzi) és az is komoly politikai veszteség, hogy információink szerint a képviselők jelentős része el sem olvasta a törvényjavaslatot - vakon szavazott igennel.