A közbeszerzési adatbázisban közzétett november elsején aláírt szerződés szerint a Sagemcom nettó 3,9 milliárd forintért végzi ezt a munkát, az eredetileg tervezett 2,4 milliárd helyett - olvasható a lapban.

A cég alvállalkozókat is igénybe vesz, köztük a Rogán Antal propagandaminiszter elektronikus aláírási szabadalmát is jegyző MobilSign Kft.-t. A cég egyetlen tulajdonosa Kertész Balázs belvárosi ügyvéd, Rogán egyik legfőbb bizalmasának egykori felesége, Pozsgai Petra. Ennek az a másik érdekessége, hogy a Magyar Postának (ez fogja felügyelni az automatákat) az automata felügyeleti informatikai rendszerének kialakításához egy tanúsítványra volt szüksége, amelyet a Rogán Antal feltalálótársaihoz köthető Hunguard Kft. adott ki (más nem is adhat). Ennek a cégnek az egyik tulajdonosa Csík Balázs, aki a rendszer kiépítésében részt vevő MobilSign Kft. ügyvezetője is - olvasható a napilapban.

A francia háttérrel rendelkező Sagemcomnak igencsak sietnie kell az automaták bekötésével, mivel szűk egy hónapja maradt, hogy az országban található csaknem 30 ezer automatába beszerelje a felügyeleti egységet.

A Sagemcom ügyvezető igazgatója, Dubi Zoltán az egykori Népszabadság cikke szerint a szocialista kormányok alatt nyert el milliárdos közbeszerzéseket, az utóbbi években pedig az online pénztárgépbizniszben volt érdekelt. Dubi emellett kisebbségi tulajdonosa volt a TSDM Holding Kft.-nek is, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István alapított.

A Magyar Posta felügyel

A javaslat benyújtásakor több cég vállalkozott volna a felügyeleti rendszer kialakítására, egyben a szolgáltató szerepére, de a rendeletet egy cégre szabták - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet. Ugyanis bevezették az eddig ismeretlen, menedékes felügyeleti szolgáltató fogalmát, amelynek kijelöléséért és szabályozásáért a kormány felel. Ezt a feladatot csak olyan cég láthatja el, amely a 2000-es lélekszám feletti településeken ügyintézésre alkalmas ügyfélszolgálatot működtet. Ehhez Magyarországon egyetlen cég rendelkezik megfelelő infrastruktúrával, méghozzá a Magyar Posta Zrt.

A kép forrása: Shutterstock