Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Továbbra is jelentős a készpénz szerepe a hazai lakosság vásárlási tranzakcióban, a készpénz forrását pedig az esetek döntő többségében az atm-ek jelentik. Habár a válság előtti szintet még nem érte el a bankautomatákból évente felvett készpénz mennyisége, lassan emelkedik a berendezésekből kivett összeg mennyisége. A 2011-es mélypontot követően, amikor 4990 milliárd forintot vett fel a lakosság, már 2012-ben és tavalyelőtt is 5200 milliárd forint körül alakult az automaták forgalma.

"Lassan visszaáll az atm-es készpénzforgalom az átlagosnak nevezhető évi 5200 milliárd forintra. Jó eséllyel azonban még éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy ez az érték megdöntse a 2008-ban mért 5720 milliárd forintos forgalmat" - mondja a várható trendekről Kárpáti Balázs, a TrezEx vezérigazgatója. Szerinte a növekedéshez minimális mértékben fog hozzájárulni az ingyenes készpénzfelvétel 2014. február 1-jei bevezetése. "Ez az intézkedés elsősorban bizonyos kényelmet jelent a lakosságnak, de jellemzően nem befolyásolja a szokásokat. Legalábbis ezt látni az eddigi adatok alapján, habár egy az atm-es készpénzforgalom szempontjából hagyományosan gyengébb hónapból hosszú távú következtetéseket levonni még nem lehet" - teszi hozzá a szakember.

"A legfrekventáltabb helyekre telepített berendezésekből közel 400 millió forintot vesznek fel az emberek havonta. Ám ez a berendezések alig 1 százalékát jelenti. Akadnak ugyanakkor olyan készülékek is, amelyekből alig 2-3 millió forintnyi kivét történik hasonló időtávon" - mondja Kárpáti . A magyarországi atm-ek közül átlagos vagy annál nagyobb forgalommal bírnak a bankfiókokban elhelyezett berendezések. Nagyobb forgalmat bonyolítanak még le az elsősorban fővárosi közlekedési csomópontokban telepített berendezések és a nagyobb bevásárlóközpontokban elhelyezett atm-ek is. Ez utóbbiak esetében megfigyelhető, hogy a vidéki nagyvárosokban főleg ezeknek a kihasználtsága kiugró. "A legkevésbé forgalmas berendezések a valamilyen üzleti érdek miatt telepített atm-ek. Tipikusan ilyennek számítanak a hotelek, fürdők, vállalatok és hivatalok közelébe vagy épületébe telepített berendezések, amelyeket egy meghatározott célcsoport kiszolgálására üzemeltetnek" - mutat rá Kárpáti Balázs.