Az Európai Unió Bírósága által a Budapesti Erőmű Zrt. (BERT) és az MVM Zrt. között létrejött hosszú távú áramvásárlási megállapodással (HTM) kapcsolatban meghozott ítélet nem a jelenleg hatályos villamos energia adásvételi megállapodásokra vonatkozik - közölte az MVM. Az érintett, EU-jogba ütköző régi megállapodást már 2008. december 31-én megszüntették. A vállalat szerint így az ítéletnek nincs hatása az MVM Trade Zrt. és a BERT közötti, jelenleg hatályos megállapodásra, illetve az semmilyen formában nem befolyásolja a két érintett társaság kereskedelmi, üzleti kapcsolatát. Az érintett HTM-ek kapcsán a felek már elszámoltak egymással, abból eredő igényük nem áll fenn.

Az MVM és a BERT 1996 és 2001 között kötött HTM-eket, a Kelenföldi Erőműben, a Kispesti Erőműben és az Újpesti Erőműben termelt áram értékesítésére, a megállapodásokat az MVM 2006 augusztusában ruházta át az MVM Trade-re, mint az ekkor engedéllyel rendelkező közüzemi nagykereskedőre.

Az Európai Bizottság eljárása a magyar állammal szemben folyt, célja pedig annak tisztázása volt, hogy az erőművi HTM-ek megfelelnek-e a közösségi jognak.A bizottság 2008 áprilisában kötelezte a magyar államot, hogy a HTM-ekben foglalt tiltott állami támogatást szüntesse meg. A 2008-as törvény rendelkezéseivel összhangban a Budapesti Erőművel fennállt HTM-ek is 2008. december 31.-i hatállyal szűntek meg az MVM szerint, az MVM Trade pedig új típusú, EU-konform kereskedelmi szerződést kötött a BERT-tel, ez 2008. december 31-én lépett hatályba.