Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz pezsgőgyártásnak Magyarországon több évtizedes hagyománya van 1986-ban a Hosszúhegyi  Állami Gazdaság vásárolta meg a Szovjet pezsgőgyártási technológia licencét, majd 1989-ben létrejött Magyar-Szovjet Pezsgőgyártó közös vállalat kezdte el gyártani a Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgőt.Ezt követően az Igrisztoje pezsgőgyártó részvénytársaság folytatta a Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgők gyártását Magyarországon addig, amíg a Royalsekt Zrt. jogelődje az Izsáki Állami Gazdaság meg nem vásárolta a gyártási valamint a védjegyhasználati jogot - olvasható a cég közleményében.

A GVH 15 milliós bírsággal sújtotta a Royalsekt Zrt-t, mert szerinte megtévesztett a fogyasztókat.

A cég szerint nincs olyan jogszabály, amely előírná, hogy egy termék reklámanyagain fel kell tüntetni azt, hogy a terméket ki és hol gyártotta. Külföldi technológia felhasználásával gyártott termékek esetében bevett kereskedelmi gyakorlat, hogy a termék adott külföldi országhoz való kapcsolatát hangsúlyozzák és az eredeti termékek kereskedelmi kommunikációjának egyes elemeit átveszik.

A Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgőt több mint 25 éve gyártják Magyarországon. Soha nem merült  fel, hogy a termék megnevezése vagy kommunikációja megtévesztené a fogyasztókat a termék származási helye tekintetében. Az évtizedek során egyetlen hatóság sem kifogásolta a terméket annak minőségét vagy megnevezését, kereskedelmi kommunikációját, ezért a Royalsekt Zrt jóhiszeműsége a kereskedelmi kommunikáció kialakítása során nem vitatható.

Az eltelt több mint negyed évszázad alatt az is nyilvánvalóvá kellett, hogy váljon a fogyasztók számára, hogy a terméket Magyarországon gyártják. A Magyarországon gyártott Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgőket sem mi sem a korábbi gyártó soha nem árulta vagy reklámozta úgy, mint szovjet vagy orosz import pezsgőt, így nem képzelhető el, hogy lenne olyan fogyasztó, aki több, mint 20 éven keresztül megtévedt a termék eredete kapcsán.

A cég szerint a Magyarországon gyártott Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgők már több évtizede tartósan jó minőséget képviselnek, így a fogyasztók emiatt döntenek a termék megvásárlása mellett,  nem pedig azért, mert azt hiszik, hogy az már a nem is létező Szovjetunióból ("Szovjetszkoje") vagy Oroszországból származna.