Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Spéder Zoltán, az igazgatóság elnöke elmondta: a 2013-as év egyik fő prioritása az értékesítés-orientált működésre való átállás volt, amelynek eredményeképpen többek között nőtt a lakossági üzletágban az FHB által folyósított lakáscélú hitelek volumene, és 5 százalékra emelkedett a cég piaci részesedése a folyósítást tekintve.

Soltész Gergő üzleti vezérigazgató-helyettes kiemelte: az FHB 2014-re - a nemzetközi számviteli szabványok szerint - pozitív adózott eredményt vár a kismértékben javuló nettó kamatbevételnek és a díjbevétel további kedvező alakulásának köszönhetően. Az FHB 1,5 százalékos GDP-növekedésre számít idén, és a tavalyihoz hasonló árfolyampályával készítette el idei üzleti terveit.

Spéder Zoltán kifejtette: az értékesítési teljesítmény javítása és az ügyfélakvizíció volt a fő meghatározó, lakossági üzletágban a kulcstermék a lakossági hitel volt, amelyből - az előző évit jelentősen meghaladó - 7 milliárd forintos összegben folyósított az FHB. A támogatott lakáshitelek piacán 13 százalék volt az FHB részesedése. Elmondta: a piaci versenyhez képest viszonylag dinamikusan nőtt a vállalati hitelezés is, amihez nagymértékben hozzájárult a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett növekedési hitelprogram (nhp). Az FHB 30 milliárd forintot helyezett ki az nhp első szakaszában, az átlagos összeg ügyfelenként 160-170 millió forint volt.

Prioritás volt a hitelminőség tartása és javítása is - hangsúlyozta Spéder Zoltán. Az FHB a Nemzeti Eszközkezelőnek átadott hitelek, ingatlanok tekintetében jól, messze a 4 százalékos piaci részesedése felett teljesített. Év végére a problémás hitelek állománya csökkent, és a nemteljesítő hitelek aránya is mérséklődött - mondta az igazgatóság elnöke. Kitért arra is, hogy 2013-ban mind a lakossági, mind a vállalati számlák száma emelkedett, de a számlaaktivitás növelését célzó negyedik negyedévben indított kampány eredményei csak az idén jelentkeznek.

Az igazgatóság elnöke hangsúlyozta: 2013-ban az lakossági számlák száma 3, - ezen belül az aktív számláké 17 százalékkal -, a vállalatiaké 24 százalékkal nőtt, aminek egy része az nhp-hoz kapcsolódott. A hitelfolyósítás 142 százalékkal nőtt, viszonylag alacsony bázisról, de úgy tűnik, hogy a trendek az idei első negyedévben is folyatódnak.

Spéder Zoltán elmondta, hogy a vállalati hitelfolyósítás csaknem 40 milliárd forint volt, az előző évinek közel háromszorosa. A mérlegfőösszeg stagnált, az eredmény kissé javult, az egyszeri tételektől megtisztított eredmény pedig érdemi javulást mutatott tavaly. Az FHB tőkemegfelelési mutatója csökkent ugyan, de még mindig jelentősen a magyar bankszektor átlaga felett van.

Tavaly több új taggal bővült az FHB bankcsoport, ezek korai teljesítménye máris visszaigazolja az akvizíciós lépéseket. Az FHB alapkezelési tevékenységbe fogott, amelynek részeként a bankcsoporthoz került a Diófa Alapkezelő, és még 2013 vége előtt 3 új alappal bővült az alapkezelő által kezelt alapok száma. Az FBH emellett 2013-ban adásvételi szerződést írt alá a Díjbeszedő Holding Zrt. (DBH) részvényeseivel a DBH-ból kiválással létrejövő Díjbeszedő Üzemeltetési és Szolgáltatási Kft. (DÜSZ) üzletrészeinek a megvásárlásáról.

Köbli Gyula vezérigazgató hangsúlyozta: az FHB Jelzálogbank Nyrt. 2013-at 4,7 milliárd forint konszolidált IFRS szerinti adózott veszteséggel zárta, ami az egy évvel korábbi veszteségnél 4,5 százalékkal magasabb. A banki különadó nélkül is veszteséges volt a társaság, így a konszolidált IFRS szerinti adózott vesztség 1,3 milliárd forint lett volna, ami viszont lényegesen kisebb az elmúlt évinél. A banki különadó 2,8 milliárd forintos éves összegén túl az eredményt rendkívüli tételként a tranzakciós illeték elmaradását pótló egyszeri befizetés 588 millió forintos összege, a nem áthárított tranzakciós illeték, valamint az árfolyamvédelmi program vesztesége terhelte. A rendkívüli tételektől megtisztított adózott eredmény 610 millió forint veszteséget mutat.

Soltész Gergő kifejtette, hogy az FHB a lakáspiacon arra számít, hogy a tranzakciók száma kismértékben emelkedik, ami jótékonyan hathat a lakossági jelzálogalapú hitelkiáramlásra is. A vállalati hitelezésről elmondta: a gazdasági növekedés és az nhp második üteme támogatja az idei bővülést. Itt z FHB szerint az a legfontosabb kérdés, hogy mikor jelennek meg az európai uniós vissza nem térítendő támogatásokhoz kapcsoló pályázatok. A lakossági megtakarítások területén az FHB azzal számol, hogy idén is folytatódik a banki betétállományokból való elvándorlás az állampapírok, befektetési jegyek irányába. Az ingyenes készpénzfelvétel 2014-ben is negatívan befolyásolja a díjbevétel alakulását - mondta Soltész Gergő. A társaság arra számít, hogy az idén 41 százalékkal, 11 milliárd forint fölé nő a forint alapú támogatott lakáshitelek folyósítása. Az FHB szerint 42 százalékkal nőhet a lakossági betétállomány, az év során lekötött betétek jelentős növekedése miatt, ami elsősorban a Magyar Posta hálózatában történő értékesítéstől várnak.

Az üzleti vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a vállalati üzletágban kétszámjegyű hitelállomány növekedést várnak, azonban konzervatív hitelezési politikájukon nem szeretnének változtatni. Várakozásuk szerint a vállalati bankszámlák száma több mint 20 százalékkal, 11 ezer darabra emelkedhet. Soltész Gergő elmondta: 2014-ben a bank 12 milliárd forint folyósítását tervezi az nhp keretében.