A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti székhelyű Első Magyar Befektetői Szövetkezet tevékenységének áttekintésére. A piacfelügyeleti eljárás azt kívánja megállapítani, hogy a szövetkezet végez-e vagy végzett-e üzletszerűen az MNB engedélye vagy bejelentés nélkül a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást - írta közleményében az MNB.

Azt is vizsgálják, hogy a szövetkezet - rendszeres gazdasági tevékenysége keretében - végez-e, vagy végzett-e az MNB engedélye vagy bejelentés nélkül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvény szerinti befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást.

Sokat ígértek

A szövetkezet a banki hozamoknál lényegesen magasabb hozamlehetőséget ígérve hozam- és tőkegarantált vagyonkezelési szerződéseket kötött a befektetni kívánó tagokkal. Az eljárás eddigi bizonyítékai alapján megállapítható, hogy a szövetkezet több befektetőjének is arra hivatkozással tagadta meg a visszafizetést, hogy kizárólagos pénzügyi szolgáltatójának, a ciprusi székhelyű IronFX Global Ltd.-nek likviditási gondjai vannak. A szövetkezet állításait egy, az MNB által az IronFX Global Ltd. ügyében kiadott sajtóközleménnyel próbálta alátámasztani. Jelenleg ugyanakkor nem bizonyított, hogy a szövetkezet a befektetőinek pénzét ténylegesen a likviditási gondokkal küzdő ciprusi szolgáltatónál tartotta, ezért a jegybank a piacfelügyeleti eljárásában a szövetkezet és az IronFX Global Ltd. közötti kapcsolatot is vizsgálja.

Nem is volt engedélyük

Az Első Magyar Befektetői Szövetkezet nem szerepel a jegybank vonatkozó nyilvántartásaiban, így jegybanki engedélyhez, bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem jogosult. A jegybank ezért ma közzétett végzésében - az MNB-ről szóló törvényben biztosított felhatalmazásával élve − azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az Első Magyar Befektetői Szövetkezet engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A jegybank - eddigi gyakorlatával összhangban - a szövetkezetre vonatkozóan már korábban megjelentette a befektetőknek szóló felhívását internetes honlapja Figyelmeztetések menüpontjában.

Az MNB ma közzétett végzése semmilyen formában nem érinti a szövetkezet befektetőkkel szemben fennálló, a már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét. Az MNB piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét nyilvánosan közli internetes honlapján - közölte az MNB.