Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar állam számára figyelmet érdemlő befektetések a Vitézy Tamás milliárdos vállalkozóhoz köthető - jelentős hitelállománnyal rendelkező - horvátországi idegenforgalmi befektetések - derül ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter írásbeli válaszából, amit Szabó Szabolcs, az Együtt jelöltjeként parlamentbe jutott képviselőnek adott.

Arra a kérdésre, hogy az állam meg akarja-e venni - a kormányfővel rokonságban álló - Vitézy horvátországi kikötőit és szállodáit, a miniszter érdekes választ adott: "A nagy értékű ingatlanvagyon hazai kézben tartása, és az ehhez kapcsolódó munkahelyek sorsa figyelmet érdemel. A Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. ezért vizsgálja az Adriatiq Islands Group tőke- és hitelszerkezetének átalakításával kapcsolatos befektetési lehetőségeket. Az esetleges, bármilyen jellegű döntést meg kell előznie a csoport átvilágításának, ezért került sor a PwC megbízására. A további lépések az átvilágítás eredményétől függnek".

Az állami tulajdonú - a tulajdonosi jogok gyakorlója a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. - Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. februárban ugyanis - hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzéssel - a PricewaterhouseCoopers (PwC) Magyarország Kft.-t megbízta azzal, hogy a Vitézy érdekeltségében lévő Adriatiq Island Group cégcsoportot pénzügyileg átvilágítsa és üzletértékelését elvégezze, nettó 72,6 millió forintért.

A fejlesztési miniszter válaszát követően az Együtt bejelentette, hogy Szabó Szabolcs újabb írásbeli kérdéssel fordul Seszták Miklóshoz, hogy kiderüljön, jól értik-e a választ, tényleg horvát munkahelyek védelmére fordítanák a magyar adófizetők pénzét. "Avagy egyszerűen ismét egy fideszes oligarcha kimentéséről van szó?"- írta közleményében az Együtt.

Feltárják a problémákat

A Napi.hu februárban az MNV-től érdeklődött arról, hogy a cégcsoport átvilágítása és üzletértékelése az állam tulajdonrész-vásárlását előzi-e meg. A vagyonkezelő nem adott egyértelmű választ, csupán azt közölte: "általánosságban elmondható, hogy az átvilágítási jelentés elkészültével feltárásra kerülnek a csoport vagyoni és finanszírozási helyzetével kapcsolatos problémák."

Problémák ugyanis jócskán lehetnek a horvát tengerparti ingatlan- és kikötőfejlesztésekben érdekelt Adriatiq Island Group Plc-nél - a csoport honlapja szerint hitelállományuk 2010 végén 45 millió eurót (akkori árfolyamon 12,5 milliárd forint) tett ki. A Magyar Narancs 2013. októberi cikkében Vitézyre hivatkozva azt írta, hogy az ottani cégek 15 milliárd forintos hitelállományt cipelnek. A horvátországi vállalkozások 2012-ben a hetilap összesítése szerint nettó 3,2 milliárd forintos negatív eredménnyel zárták az évet. (Az Adriatiq Island Group honlapja szerint 2010-ben a csoport 26 millió euró nettó árbevételt ért el, ami 2003-tól 125 százalékos növekedést jelentett, s a terveik szerint bevételük 2014-re 30 millió euróra nőtt volna. Hogy ténylegesen hogyan teljesített a cégcsoport az elmúlt években, s milyen "vagyoni és finanszírozási helyzetével kapcsolatos problémák" vannak, amelyeket az MNV fel kíván tárni a PwC-s átvilágítással, nem tudtuk meg, az Adriatiq Island Group ügyvezetője, Horváth András nem válaszolt lapunk kérdéseire.)

Vitézy Tamás 2013-ban a Napi.hu A 100 leggazdagabb című kiadványban 35 millió eurós bevételről és 5,5 millió eurós EBITDA eredményről számolt be - továbbá arról, hogy az elmúlt év nem kedvezett a külföldi befektetéseknek Horvátországban. Parkolópályára került a Split mellé tervezett vízi élményközpont, lakópark, valamint a további kikötői fejlesztések.

A cégcsoport magyarországi tagja, az Adriatiq Islands Group Hungary Kft. 2013 márciusa óta felszámolási eljárás alatt áll, ami jelenleg is tart. (Az Adriatiq Islands Group menedzsmentjének tagja volt 2010 elejéig Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki jelenleg a Századvég Gazdaságkutató Zrt. többségi tulajdonosa is, valamint Habony Árpád kormányzati tanácsadó; a Céginfo.hu adatai szerint a magyarországi leányvállalatnál 2008-2010-ben töltöttek be vezető tisztséget.)

Az Adriatiq Island Group honlapja szerint 2001 és 2010 között 1354 szállodai szobából, 184 apartmanból és 653 kikötőhelyből álló horvát tengerparti ingatlan-portfóliót hozott létre - ezek forrása tulajdonosi tőke és banki hitel volt. A cégcsoport társtulajdonosa Vitézy Tamás, aki 2000-ben társult a hajókereskedéssel foglalkozó Kerekes Lászlóval.

Horvátországi befektetéseket indítottak, először csak kikötők építésével, majd szálloda-, kemping- és apartmanház-beruházásokkal bővítve létrehozták az Adriatiq Islands Group holding vállalatot - olvasható a cégcsoport honlapján. Vitézy 2013-ban 10,5 milliárd forintra becsült vagyonával még befért A 100 leggazdagabb magyar listájába, de 2014-ben már nem került listára, ehhoz ugyanis legalább 5,3 milliárdos vagyon kellett.

Mir csinál a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt.?

Az Adriatiq Island Group átvilágítását elrendelő Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt.-t 2013 decemberében alapította a magyar állam, a tulajdonosi jogokat az MNV Zrt. gyakorolja. Az új társaság feladata az MNV részére átadott, majd az MNV által a társaságba apportált illikvid pénzügyi eszközök kezelése és befektetése. A társaság portfóliójában összetett és jelentős volumenű befektetések vannak - közölte a Napi.hu-val az MNV. A cégadatokból kiderül, hogy az államosított magán-nyugdíjpénztárak vagyonának kezelésére létrehozott - és 2015. január 31-ével megszüntetett - Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap illikvid pénzügyi eszközei kerültek az MNV-n keresztül ehhez a társasághoz.

A Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. alapításakor az állam 50 millió forint készpénzt és 33,6 milliárd forint értékű pénzügyi eszközt, mint nem pénzbeli hozzájárulást bocsátott a társaság rendelkezésére. Az utóbbi 60 tételből álló, hatféle devizában denominált értékpapírból állt. A pénzügyi eszközök összetétele: kötvény 370,4 millió, strukturált termék 9,717 milliárd, befektetési alap 14,344 milliárd, részvény 9,202 milliárd forint értékben.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 2013. szeptember 30-án 64,13 milliárd forint piaci értékű értékpapírokat adott át az MNV-nek, majd novemberben újabb, 4,51 milliárd forint értékű értékpapírokat. A Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. előtársasági (2013. december és 2014. február közötti működés) tevékenységéről készült beszámolója szerint az alapításkor 33,63 milliárd forint értékű értékpapír-portfólió került hozzá.

Az alábbi táblázatból kiderül, hogy görög államkötvények és szerb állami közműcég kötvényei mellett, magyar és külföldi vállalati részvények, kockázati tőke és ingatlanalapok papírjai kerültek át a magánkasszák vagyonából az MNV-n keresztül a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt.-hez.

Forrás: mnv.hu
Kép: Nagyobb méretért kattintson a képre!

Vége a Helyi Téma hetilapnak

Márciusban adóvégrehajtás indult a Vitézy Tamás tulajdonában lévő kiadó, az ingyenes Helyi Témát megjelentető Théma Lapkiadó Kft. ellen, a múlt héten azonban a Cink.hu információi szerint Vitézy maga jelentette be a szerkesztőségi értekezleten, hogy vége a hetilapnak, többet nem jelenik meg. Vitézy az Indexnek megerősítette a hírt, de bővebben az ügyről nem kívánt nyilatkozni. A Céginfo.hu adataiból kiderül, hogy a dolgozók nagy részét már február végén elbocsátották, a 2014 májusában 20 főről 18-ra, majd idén február végén 2 főre csökkent a foglalkoztatottak száma. A lapot kezdetben nyomtató Théma Nyomda Kft. már korábban bedőlt, 2013 novembere óta felszámolás alatt áll.