Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A teljes magyar népesség közel fele, 44 százaléka gondolja úgy, hogy nem kellene megrendezi a 2024-es Olimpiát Magyarországnak. Csak a válaszadók negyede támogatja a főváros pályázatát. Nem ennyire éles az eltérés a fővárosban, ahol akár még népszavazás is lehet a kérdésről: mind a támogatók, mind az ellenzők a teljes lakosság közel egyharmadát teszik ki.

Viszont azok között a budapestiek között, akiknek határozott véleményük van, jóval nagyobb az aránya azoknak, akik nem támogatják a rendezést. A válaszadók 53 százaléka ellenzi, és el is menne a voksolásra - írja a Republikon Intézet.

A kutatásból az is kiderül, hogy csak a Fidesz szavazói között vannak többségben a pártolók: 59 százalék a projekt mellett van, mindössze 22 százaléka ellenzi a fővárosi játékok megrendezését. A baloldali, liberális választók között ez az arány 82 százalék. A Jobbik érezhetően nem tud saját álláspontot kialakítani a kérdésben, és ez a szavazóinál is visszaköszön: a párt szavazóinak 40 százaléka nem alakított ki határozott álláspontot az Olimpia kapcsán, de 50 százalék ellenzi a rendezést.

Ahogy arról részletesen írtunk a Momentum Mozgalom népszavazási kezdeményezéséről szóló cikkünkben, hasonló eredményeket állapított meg a Závecz Research és a Medián is korrábban. Utóbbi szerint január végén kétharmados többségben voltak az ellenzők. A Závecz Researchnél a biztos választók között 62,7-24,45 arányban vannak, akik a pályázat visszavonását kérik.

(A grafikon forrása: Republikon Intézet.)