Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet "végelszámolás alatt" által korábban kezdeményezett, a szövetkezet bankká történő átalakításának engedélyezéséről indult eljárás felfüggesztését megszüntette és az eljárást folytatta, egyúttal kimondta, hogy - mivel az eljárás folytatására okot adó körülmény már nem áll fenn - a procedúrát megszüntette - derül ki a ma publikált, február 14-i dátummal megjelent MNB-végzésből.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a múlt héten jelentette be, hogy a Körmend és Vidéke esetében az összes betét 27,8 milliárd forint volt, a zárolásokkal együtt a kártalanítási kötelezettség keretében 22,9 milliárd forintot kellett kifizetniük.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014. január 23-ával vonta vissza a takarék működési engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását. A jegbynak ugyanis úgy találta - a takarékszövetkezetnél lefolytatott átfogó vizsgálat, a folyamatos felügyelés keretében feltárt körülmények, s a korábban válságos helyzetbe került hitelintézetek felügyelése során szerzett tapasztalatok alapján -, hogy a takarékszövetkezetben elindult - és a gyors növekedés miatt kiteljesedett - negatív folyamatok, az azok révén felépült problémás hitelportfólió, s a takarékszövetkezet működési sajátosságai összességében olyan magas kockázatúak, ami már nem kezelhető egyéb felügyeleti intézkedésekkel - olvasható az akkori közleményben. A MNB előzőleg, 2013. november 5-én felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez és átadta az intézmény részére a felügyeleti hatóság által lefolytatott átfogó vizsgálatról készült jelentést. Az MNB e vizsgálata során a takarékszövetkezet kockázatvállalási tevékenységében és likviditási helyzetében számos problémát tárt fel, amelyek részben irányítási hiányosságokkal függtek össze.

A kártalanítás január 24-ével indult. Az alap húsz munkanap alatt, február 21-re a biztosított betétesek csaknem 100 százalékát kifizette. (Néhány esetben a kifizetést például jogi ügyek, adatrögzítési hibák akadályozták.)

A biztosított és kártalanításra jogosult betétesek száma 10 072 volt, ebből 8563 fő magánszemély (összesen 20,73 milliárd forinttal) 1475 darab jogi személy (összesen 2,07 milliárd forinttal) és 34 darab tulajdonközösség ( összesen 0,1 milliárd forinttal). Összesen 77 darab biztosított összeghatár (100 ezer euró) feletti betétest találtak, akik majd a végelszámolás/felszámolás keretében juthatnak pénzükhöz. (Az OBA majd - a nem biztosított betétesekhez hasonlóan - a D kategóriába kerül a felszámolás során a kielégítési sorrendnél.) Az 500 forint alatti betétekre az OBA nem fizet kártalanítást, ezek száma 709 darab, teljes összege 54 ezer forint.

A kártalanításnak háromféle módja volt a körmendi esetben. Az egymillió forint alatti összegeket házhoz vitte a Magyar Posta Zrt., a 3958 ilyen eset összesen 1,3 milliárd forintot jelentett. Az 1-5 millió forinti pénzeknél a kártalanítás az OTP Bank Nyrt. révén OBA betétbiztosítási kártyával történt, e speciális kártyák 90 napig élnek, ilyen módon 2731 esetben összesen 6 milliárd forintot fizettek ki. Az 5 millió forint feletti kifizetések a Takarékbank Zrt. (mint kifizető ügynök bank) közreműködésével zajlottak, a 2112 ilyen betét után 15,2 milliárdot folyósított az OBA.