Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legfrissebb számítások szerint az energiahivatal által kiadott kát-határozatok valamivel több mint két gigawatt (GW) kapacitásra vonatkoznak. Becsléseink szerint ennek körülbelül 30-50 százaléka valósul meg - ezt a hivatal is osztja. A szervezet egyik szcenáriójában 600-900 megawatt (MW) közé teszi a mennyiségét, ami 30-45 százalékos megvalósulást jelent, tehát nagyjából megfelel várakozásainknak - mondta a portálnak Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke.

E projektek többsége 2017-2018-ban, egy része 2019-ben valósul meg. A becslés alsó értékével, évi 200 megawattal számolva erre a három évre, s ezen belül egy kiugrással jövőre - mivel ekkor várható, hogy a legtöbb projekt elindul - a mennyiség önmagában sokszorosa az eddigi éves piacnak, ami 10-20 megawatt körül alakult 2015-ben és 2016-ban.

Az, hogy növekszik a piac, pozitív fejlemény, ám a magyar cégek ekkora ugrást nem tudnak organikusan kezelni. Ezért egyre több nemzetközi vállalat lép be a piacra, s vesz részt a projektmenedzselésében, erőműkivitelezésében, illetve sok a külföldi cég az erőmű tulajdonosok között.

Egy olyan iparág, amely máig 10-20 MW teljesítményt létesített évente, nem tud jó minőségben, ennek tíz-húszszorosát létrehozni egy év-két alatt. Szaktudásra és tapasztalatra egyaránt szükség van. Azok a magyar cégek, akik most erőművekkel kezdtek foglalkozni, korábban napelemeket telepítettek háztetőkre, s jó esetben első-második erőművüket építik. Most szerzik meg a gyakorlatot. Négy-öt év múlva már lesznek tapasztalt szakcégek, ám ma sokan lehetnek, akik nem biztos, hogy megfelelő minőségben építenek.

A MANAP próbál információt gyűjteni arról, hogy mi a Mavir, a MEKH és az elosztóhálózat üzemeltetőinek véleménye a folyamatokról. Azt a következtetést vontuk le, hogy nem lesz tragédia, ha egy gigawatt bekerül a rendszerbe. Ennél jóval nagyobb penetrációt is képes a hálózat mai állapotában is kezelni, s a mennyiség hatása nem lesz olyan sokkszerűen gyors, mint más országokban - mondta Szolnoki.

A további részletek itt olvashatók.

A Napi.hu együttműködik az NRGReport.com portállal.