Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bosszankodnak a sofőrök a parkolóautomatáknál, mert a gép visszadobja az új bankjegyeket, és csak a régi címleteket fogadja el. A kudarcos tranzakciók egyre gyakoribbak, mivel a régi bankjegyek egyre jobban szorulnak ki a forgalomból. A március 1-jén forgalomba hozott, megújított barna 2000 és sárga 5000 forintos bankjegyek közül az ötezres bankjegyeknek már a felét, a kétezres bankjegyeknek pedig csaknem 40 százalékát újakra cserélte a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mégis sok helyen még csak a régi bankókkal üzemelnek az automaták.

A jogos reklamációkra volt olyan válasz is, hogy az automatákat üzemeltetők a jegybankra várnak, onnan kellene érkeznie a szoftver frissítéseknek vagy valamilyen kütyünek. Mindez azonban tévedés - erősítette meg kérdésünkre az MNB sajtóosztálya, rámutatva arra, hogy a frissítés egyértelműen az üzemeltetők és az automaták gyártóinak feladata.

"Az MNB hatáskörébe kizárólag a bankjegyek valódiságát és forgalomképességét egyaránt vizsgáló berendezések tartoznak, a kiskereskedelmi céllal üzemeltetett menetjegy, parkoló-, ital- és áruautomaták nem. Ugyanakkor a készpénzforgalom zavartalan működése érdekében az MNB már a bankjegyek forgalomba hozatalát jóval megelőzően - az új bankjegyek kibocsátásáról szóló rendelet 2016. november 14-i kihirdetését követően - többször felhívta e berendezések üzemeltetőinek figyelmét tennivalóikra.

A bankjegyek azonosítását az ital- és áru-, valamint a menetjegy- vagy parkolóautomaták beépített felismerő egységei végzik, ebből következik, hogy új bankjegyek kibocsátása esetén nem "az MNB-től származó kütyüre " vagy "kiegészítő berendezésre" van szükség, hanem arra, hogy az automatát üzemeltető gondoskodjon a berendezésébe beépített felismerő egységet működtető szoftver frissítéséről. Ehhez az üzemeltetőnek fel kell venni a kapcsolatot az adott berendezés szállítójával vagy a szervizt ellátó céggel" - közölte kérdésünkre az MNB.

A jegybank szerint időben figyelmeztették a bankóváltásra az automaták tulajdonosait és kellő időt valamint segédeszközt - így például új, tesztelési célú bankjegyeket - biztosítottak a felkészüléshez. Amint írják, többször is értesítették az érintetteket arról, hogy szükséges felkészíteni a berendezéseiket az új bankjegyek elfogadására, s e feladatok elvégzéséhez ingyenes szakmai segítségnyújtást is felajánlottak. Az, hogy egyes - kisszámú - ital- és áru-, valamint menetjegy- vagy parkolóautomaták felkészítése az új 2000 és 5000 forintos bankjegyek elfogadására még nem történt meg, az automaták üzemeltetőinek felelősségi körébe tartozik - mutatnak rá. Vagyis ha az automata nem fogadja el a bankjegyet, akkor az üzemeltetőt, s ne az MNB-t szidják.