Az alsó tagozatosok közül is sokan rendszeresen kapnak zsebpénzt, amely gyűjtögetésre ösztönzi őket. Egy átlagos kisiskolás pedig akár havi ezer forintot is meg tud takarítani a házimunkáért vagy az ajándékként kapott pénzéből. Csakhogy ennek a korosztálynak (6-14 évesek) jóval kevesebb banki megoldás kínálkozik a pénzgyűjtésre, megtakarításra, mint a 14 év felettieknek - írta a TakarékPont kutatására hivatkozva a TakarékBank közleményében. A fiatalokra jellemző megtakarítási hajlandóság erősítésére ezért a hálózat szeptembertől - korszerű formában - TakarékMatrica néven feléleszti az egykori takarékbélyeget.

A zsebpénzt a szülők többsége arra használná, hogy megtanítsa gyermekét a pénz helyes és tudatos használatára, amely általában a minél hosszabb ideig tartó gyűjtögetést jelenti - emelte ki a felmérés alapján Brezina Szabolcs, a TakarékBank vezérigazgató-helyettese. Hiánypótló megoldás lehet a TakarékMatrica-program. A hálózat felmérése során megkérdezett szülők közül sokan párosították a gyűjtögetést a nosztalgiával idézett takarékbélyeggel, amelynek kedvező hatását ma is egyértelműnek gondolják, sőt tudatos pénzügyi nevelési eszközt látnak benne. "Kiderült, a megkérdezett szülők 61 százaléka örülne annak, ha újraindulna a takarékbélyegek értékesítése - idézte a banki felmérés eredményét Brezina Szabolcs.

A matricás albumban - 3500 gyerek megkérdezésével végzett felmérés nyomán - az állatvilágot bemutató népszerű tematika feldolgozásán keresztül bővíthetik a gyerekek az élővilággal és a megtakarítással kapcsolatos ismereteiket - írta a pénzintézet.

Az TakarékMatrica szeptember 1-jétől hozzáférhető országszerte, kizárólag a TakarékPont fiókokban. A "megtakarító" matricára a felmérés eredménye szerint havi pár száz forinttól akár havi 2 ezer forintot is költhetnek majd a kisiskolások.