Az EU-csatlakozási szerződés szerint hazánk 2009. december 25-ig térhet el az ivóvízirányelvben arzénre meghatározott határértéktől, de ezt követően hároméves halasztást kérhet. Most országosan 371 települést érint az irányelvben megszabott literenkénti 10 mikrogrammnál nagyobb arzénkoncentráció, ezek ivóvizeiben jelenleg 50 mikrogramm/liter a megengedett határérték. Az ilyen települések többsége nagyrészt az Észak-, illetve a Dél-alföldi régióban található, de akadnak Dél-Magyarországon és elszórtan országszerte is.

A települések 10 százalékán az idén megoldódik az ivóvízminőség javításának kérdése, további 70-75 százalék esetében zajlik az előkészítés - közölte a KvVM. A kormány 2001-ben fogadta el az ivóvízminőség-javító programot, amelynek célja, hogy az ivóvíz minősége megfeleljen az uniós elvárásoknak a csatlakozási szerződésben kiemelt paraméterek (bór, fluorid, nitrit, arzén) szempontjából, továbbá közegészségügyi indokok alapján az ammóniumtartalom tekintetében. A 908 településre és településrészre kiterjedő program több mint 2,5 millió embert érint, költségigénye 200-210 milliárd forint, 90 százalékát uniós források biztosítják.

Az első nemzeti fejlesztési terv időszakában odaítélt uniós és magyar támogatásokkal megkezdődött a program végrehajtása. Jelenleg az Észak-magyarországi és az Észak-alföldi régióban 81 településen fejeződött be vagy fejeződik be az év végéig az ivóvízminőség-javító beruházás, ami 12 milliárd forintba kerül - tájékoztatott a szaktárca. Folyamatban van az Észak-Alföld II. ütemének és a Dél-Alföld programjának előkészítése (ide tartozik az ivóvízminőség-javítással érintett települések fele, azaz több mint 400 település, a lakosságnak pedig a háromnegyede, 1,8 millió fő). A kormány az előbbi előkészítésére 750 millió, az utóbbi nagyprojektre pedig 1,5 milliárd forint támogatást biztosít.

Az Új Magyarország fejlesztési terv Környezet és energia operatív programjában 2007 és 2013 között 187 milliárd forint áll rendelkezésre ilyen fejlesztésekre. A projektek 90 százalékos támogatásúak, így az önkormányzatok kedvező esetben 10 százalékos önrésszel pályázhatnak (a leghátrányosabb helyzetűeknek az EU önerőalapja biztosíthatja az önerő legfeljebb 60 százalékát). A program a településen szolgáltató vízművek számára nem ír elő saját forrást.