Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Válaszolt Matyi Dezső, az Alexandra hálózatot ellátó nagykereskedő, a Könyvbazár Kft. vezetője arra a nyílt levélre, amelyet Galambos Ádám, a ma 16 órakor kezdődő, az Alexandra Nyugati téri üzletházánál meghirdetett tüntetés egyik szervezője, a G-Adam kiadó tulajdonosa írt a cégvezetőnek. A levélben Galambos kérte Matyi Dezsőt, hogy a tüntetésen álljon ki a könyvkiadók elé, és vázolja fel tervét, hogy miként kívánja "kihúzni a kiadókat az általa okozott csávából".

A Könyvbazár több mint hárommilliárd forinttal tartozik a kiadóknak, mert neki sem fizet a könyvesboltokat üzemeltető Rainbow Kft., amelynek egyébként hasonló nagyságrendű viszontkövetelése van a Könyvbazárral szemben.

Matyi Dezső megismételte korábbi, kiadóknak küldött levelében leírtakat, amely szerint kész a Könyvbazár Rainbow-val szembeni követelését a kiadókra engedményezni, így a kiadók közvetlenül követelhetnék a tartozás rendezését a kiskereskedő cégtől. Azt is hozzátette az üzletember, hogy a boltokat működtető Rainbow vezetésére jelenleg nincs befolyása.

Matyi szerint ő és a kiadóvezetők egy csónakban eveznek, azaz mindannyian érvényt kívánnak szerezni követeléseiknek, s ezen dolgozik már hetek óta. Minden értelmes és konstruktív tárgyalásra nyitott a kiadókkal, de a tüntetés nem az ő műfaja - írta válaszlevelében Matyi Dezső.

A felek közti levélváltást alább közöljük.

Galambos Ádám nyílt levele:

Tisztelt Matyi Dezső!

Mint a G-Adam Könyv- és Lapkiadó Kft. tulajdonosa, szeretném Önt informálni, hogy 2017. február 17-én, 16 órakor tüntetést szervezünk a Nyugati téri Alexandra Könyvesház elé. Demonstrációnk célja, hogy az Ön által képviselt Könyvbazár Kft./Alexandra ellen tiltakozzunk, mivel az most már évek óta lehetetlen helyzetbe hozza a könyvkiadókat, visszaél bizalmukkal: több milliárd forintos tartozást görgetve maga előtt.

Ön több médiumba is ellátogatott, hogy elmesélje, hogyan lett becsapva egy másik cég által, és hogy miért nem tud fizetni a kiadóknak. Arra azonban nem vette a fáradtságot, hogy tárgyalást kezdeményezzen a kiadókkal, akiknek nagyban köszönheti, hogy az Alexandra-birodalom egyáltalán még létezik.

Ha igaz az, amit Ön a médiában állít, és Önt egy bizonyos cég megvezette, akkor gyakorlatilag egy hajóban evez a könyvkiadókkal. Ezért arra kérem, hogy tegye tiszteletét a tüntetésünkön, álljon ki a könyvkiadók elé, és vázolja fel tervét, hogy miként kívánja kihúzni a kiadókat az Ön által okozott csávából.

Maradok tisztelettel:
Galambos Ádám
a G-Adam kiadó tulajdonosa, a tüntetés egyik szervezője

Matyi Dezső válaszlevele:

Tisztelt Galambos Ádám!

Számtalan információ, híresztelés és pletyka látott napvilágot az elmúlt hetekben a Könyvbazár Kft. tartozásai kapcsán. Ami tény, a Könyvbazár Kft.-nek nagyobb összegű lejárt, nem vitatott követelése van a boltokat üzemeltető céggel szemben (Rainbow Kft.- a szerk.), mint amekkora a könyvkiadók felé fennálló tartozása. Korábban jeleztem írásban, hogy kész vagyok a követelést, a kiadókra engedményezni. Sajnos, a boltokat üzemeltető cég irányítására jelenleg nincs befolyásom egy olyan körülmény folytán, melynek ügyében nyomozás folyik.

Helyesen fogalmazott, amikor azt írta, hogy egy csónakban evezünk, ugyanakkor nem látom értelmét, hogy tüntetésen szerezzünk érvényt jogos követeléseinknek.

Hetek óta dolgozom a megoldáson, de az nem az utcán, a nyilvánosság előtt van. Az ellenérdekű feleknek pont az az érdeke, hogy minél nagyobb káosz és zűrzavar keletkezzen, minél nehezebben lehessen a tisztázni a történteket, hiszen az számukra súlyos következményeket eredményezhet.

Minden értelmes és konstruktív tárgyalásra nyitott vagyok, de a tüntetés nem az én műfajom.
Üdvözlettel: Matyi Dezső