A főként távhőtermelésben érdekelt kapcsoltan hőt és áramot termelő erőművi szektor legnagyobb feladata egy több lábon álló, az energetikai iparágon kívül más szektorok bevonásával működőképessé tehető támogatási rendszer létrehozása - hangzott el a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) konferenciáján. Mindezt egy olyan rendszer biztosíthatja, amely az energiafogyasztók befizetésein kívül akár a széndioxid-kereskedelem, akár más külső, nem feltétlenül anyagi ösztönzők révén biztosíthatja a kapcsolt energiatermelés működését.

A konferencia résztvevői az egyik legfontosabb megoldásra váró problémának az ármegállapítás átláthatóságát, illetve a megújuló energiaforrások támogatási rendszerének mielőbbi véglegesítését nevezték, újabb beruházások azonban csak e feltételek teljesülésével indulhatnak el Magyarországon. Az MKET szerint a ko- és trigenerációs energiatermelés hazai megtartása melletti érv a primerenergia-megtakarítás és az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése, amelyeket azonban a szervezet szerint csak fenntartható üzemeltetési környezetben képes biztosítani az iparág. A kapcsoltan energiát termelő vállalkozásoknak nem célja vagy érdeke túlzott támogatásokat kiharcolni maguknak - fogalmazott Bercsi Gábor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke.

A kapcsolt energiatermelés a válságból kilábalás és a gazdaság felpörgetésének egyik motorja is lehet Európában Fiona Riddoch, az Európai Kapcsolt Energia Szövetség (Cogen Europe) igazgatója szerint. A szakmai szervezet felmérései azt mutatják, hogy mintegy 100 ezer fő dolgozik jelenleg az iparágban, ez a szám 2050-ig 400 ezerrel is bővülhet. Az energiahatékonyság növelésére a kohéziós alapok 4 százalékát - mintegy 8 milliárd eurót - különítette el az Európai Unió. Az összegből a kapcsolt energiatermelés is részesedhet, a gázmotorok decentralizált telepítése miatt ráadásul a kapcsolt energiatermelésbe forgatott pénz egy része teljes egészében helyi szinten hasznosul majd az igazgató szerint.

Drága gázból nem lesz olcsó áram

A kapcsolt erőművi szektor szereplői rövid távon nem várnak jelentős változásokat a jelenlegi magyarországi szabályozási rendszerben, amely véleményük szerint jelenleg próbaidőszakát éli, azonban már most látszik néhány olyan elem, amelynek felülvizsgálata idővel szükséges lehet (például a hőoldali támogatási rendszer átgondolása). A kapcsolt energiatermelés nagy kihívása, hogy a drágán beszerzett földgázból nem lehet olcsón áramot előállítani.