Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pernek hét, az atomerőmű által 2007-09 között folytatott, úgynevezett Teller projekt keretében készített dokumentum nyilvánossága volt a tárgya. A mai döntéssel a Bíróság a hét iratból hat kiadására kötelezte az atomerőművet.

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet 2009 óta az Energia Kontroll Program (EKP) keretében kíséri figyelemmel a paksi atomerőmű tervezett bővítésével kapcsolatos tevékenységeket. A Teller projekt keretében készült tanulmányok és más eredmények nyilvánosságra hozatalát 2011 őszén kérte a Paksi Atomerőműtől. Mivel ezeknek csak egy részét adták át, az Energiaklub a Szekszárdi Városi Bírósághoz fordult. A hiányzó dokumentumok között szerepelt például az Esplanade Kft.-nek az erőmű bővítési lehetőségeiről szóló, 48 millió forintért készített tanulmánya, amellyel kapcsolatban jelenleg bírósági eljárás folyik az atomerőmű és az MVM Zrt. korábbi vezető munkatársai ellen, vagy a Budapest Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézete által, csaknem 11 millió forintért készített kommunikációs tanulmány.

Mivel az atomerőmű időközben egy sor olyan dokumentumokat is megküldött, amelyek kiadását eredetileg megtagadta, így a per végül az alábbi 7 dokumentumra korlátozódott:

  • Az Accenture Kft. által készített, "Üzleti modell ellenőrzése" című elemzés;
  • Az ING Bank által készített tanulmány a beruházás finanszírozási lehetőségeinek vizsgálatáról, a finanszírozási kockázatok értékeléséről;
  • Ugyancsak az ING Bank által készített elemzés, amelyben három finanszírozási alternatíva, illetve a finanszírozási költségek pontos meghatározásáról szól;
  • A BME NTI által készített elemzés, amely a beruházás kommunikációjával és társadalmi elfogadásával összefüggő kérdéseit vizsgálja;
  • A Som System Kft által készített, "A kiégett üzemanyag hazai átmeneti tárolási gyakorlatának áttekintése" című elemzés;
  • Az ETV-Erőterv Zrt. által készített, "A hálózati csatlakozásról szóló koncepcióterv" című dokumentum;
  • Az Esplanade Hungary Tanácsadó Kft. által készített "Új atomerőművi blokkok létesítésének finanszírozási lehetőségei" című tanulmány.

A tervezett bővítés 3000 milliárd forintos költségre is rúghat

A Bíróság mai döntése értelmében a dokumentumok közül egyedül az ETV-Erőterv által készített koncepciótervet nem kell nyilvánosságra hozni - írta az Energiaklub. Tekintve, hogy szakértői becslések szerint a tervezett bővítés 3000 milliárd forintos költségre is rúghat, az Energiaklub úgy véli, hogy a folyamatnak alapjaitól kezdve nyilvánosnak és átláthatónak kell lennie. Szekszárdi Városi Bíróság ítélete alapján az alperesnek 15 napon belül kell a dokumentumokat közzétennie. A perben az Energiaklubot a Társaság a Szabadságjogokért Jogsegélyszolgálata képviseli.

A mai ítélet tehát azt jelenti, hogy a paksi atomerőmű bővítéséről szóló információk döntő részben a nyilvánosságra tartoznak, és az üzleti érdekek sem írhatják ezt felül.