Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy pályáztatás nélkül a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-t és a hódmezővásárhelyi (a Continental dohánygyártó tulajdonosához köthető) Tabán Trafik Zrt.-t bízzák meg a nemzeti trafikok kizárólagos ellátásával. A hoppon maradt cégek, az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. szerint a BAT és a Tabán Trafik részére kiadott koncesszió egy minimális állami koncessziós díj befizetését eredményezi, amely végső soron a magyar adófizetőket károsítja meg. Csakis egy teljesen nyílt és átlátható nyilvános pályázat tudná meghatározni a koncessziós díj megfelelő piaci árát, és csak ez tenné lehetővé, hogy a magyar adófizetők is részesüljenek a magasabb bevétel előnyeiből. (Lázár János tavaly még pályázat kiírását ígérte, de arra nem került sor - a szerk.)

A cégek közleménye szerint a kormányzati  döntés sérti Magyarország alapvető, EU tagságából eredő kötelezettségeit. Először is a magyar kormány elmulasztotta értesíteni az Európai Bizottságot a dohánytermékek államosítására vonatkozó jogszabály tervezetéről, pedig az EU szabályai ezt egyértelműen előírják. Másodsorban a tervezett rendszer világosan és nyíltan hátrányosan megkülönbözteti a nem magyar tulajdonú vállalatokat, valamint azon európai székhelyű cégek ellen irányul, melyek nem Magyarországon gyártják termékeiket.

Harmadsorban a javasolt tervezet értelmében a magyar kormány jogellenes állami támogatásban részesíti mind a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-t, mind pedig a Tabán Trafik Zrt.-t. Negyedszer a magyar kormány ezen két céget állandó és tisztességtelen versenyelőnnyel ruházza fel. Végezetül pedig a központi disztribútor kiválasztásának folyamata figyelmen kívül hagyja a széles körben elfogadott uniós pályáztatási alapelveket, mely nyílt és átlátható pályáztatási követelményeket írnak elő.

Több olyan ország is van Európában, ahol hozzáértő logisztikai vállalat látja el a disztribúciós feladatokat, amelyet a legtöbb iparági szereplő igénybe is vesz. Azonban a döntés, hogy a termékek értékesítését és kiszállítását ilyen jellegű vállalatra bízza-e - Magyarországgal ellentétben - szabadon megállapodott kereskedelmi feltételek mellett a gyártók kezében van. A magyar kormány által alkalmazott megoldás arra kényszeríti a gyártókat, hogy átadják a termékeik értékesítése és disztribúciója feletti kontrollt, megosszák az árképzéssel, a készletállományokkal, kapcsolatos versenyjogilag érzékeny információkat, végső soron pedig arra is, hogy saját termékeink kiszállítását közvetlenül két versenytársukra bízzák - olvasható a közleményben.

Ez a helyzet elfogadhatatlan közleményt kiadó cégek számára, ezért arra kérik a kormányt, hogy vizsgálja felül a döntését és valamennyi dohányipari vállalat bevonásával nyissa újra az eljárást, egyéb esetben minden jogi eszközzel élni fognak annak érdekében, hogy megvédjék saját és munkavállalóik jogait, valamint megőrizzék befektetéseiket Magyarországon.