Előrehaladott tárgyalásokat folytat a kormány európai befektetőkkel egy Budapest központú, nemzeti légitársaságban való részvételről. Ez a megállapodás jövő év tavaszán születhet meg - mondta Fellegi Tamás, a fejlesztési tárca vezetője. A befektetőkről például a tőzsdei jelenlétük miatt nem árult el semmit a miniszter.

A tárcavezető azt viszont elmondta, hogy korábban szóbeli megállapodást kötött az unió versenyjogi biztosával arról, hogy mindaddig nem adják el a Malévet, amíg nem zárul le az az uniós vizsgálat, ami a tiltott állami támogatása miatt indult. Ez száz milliárdos terhet is jelenthet a cégnek, amely viszont azt nem lesz képes kitermelni.

Az elképzelhető, hogy a Malév Zrt, valamilyen formában megszűnik, a jogait, például a márkanevet valamely új cég viszi tovább, amely viszont terheit nem vállalná át.

Azt nem tudni,hogy pontosan milyen konstrukcióban működik majd az új légitársaság, az viszont kritérium, hogy 51 százalékban uniós tulajdonrésszel (akár magyaral is) rendelkeznie kell. Az a cél, hogy  olyan  partnerek legyenek a cégben, amelyek hosszú távon biztosítják a cég működését.

Fellegi kiemelte, hogy egy nemzeti légitársaságra mindenképpen szükség van, foglalkoztatás mellett, adó és költségvetési szempontból is. A miniszter bemutatta azt a Fehér könyvet, ami a légitársaság elmúlt tíz évét öleli fel, s amiben igyekeznek választ adni arra, hogy miért került katasztrofális anyagi helyzetbe a Malév.