A kormány nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt megvásárolta az RWE Gas International N.V. 49,83 százalékos tulajdoni hányadát a Fővárosi Gázművek Zrt.-ben - az erről szóló rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. A rendelet csütörtöktől hatályos.

A versenytörvény múlt év végi módosítása hatalmazta fel a kormányt arra, hogy az engedélyköteles összefonódást rendelettel közérdekből - így különösen a munkahelyek megőrzése, az adott ágazat nemzetközi versenyképességének megerősítése, az ellátás biztonsága érdekében - nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítse. Az ilyenné minősített összefonódáshoz - tavaly november 22-től - nem kell a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérni.

A minősítést a kormány azzal indokolta, hogy a fogyasztók megfizethető energiaellátásának a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott célkitűzése kizárólag az állami szerepvállalás megerősítésével, azon belül jelentős piaci részesedéssel rendelkező földgázpiaci társaságokban társasági részesedés megszerzésével érhető el.