Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dohánytermékek árrésének mértékét eddig nem rögzítette törvény, eddig megállapodások szabályozták, és a július közepén hatályba lépő törvénymódosítás tíz százalékban határozza meg. A hitelesített kérdés úgy szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvényben meghatározott kiskereskedelmi árrés mértékét, hogy a legnagyobb kereskedelmi árrés mértéke a dohánytermék - adókkal nem csökkentett - kiskereskedelmi eladási árának 3,33 százaléka legyen?

A kérdésnek másodszorra adott utat az OVB, először ugyanis szavazategyelőség alakult ki a nyolc jelen lévő tag döntésénél. A testület ügyrendje szerint ilyenkor addig kell folytatni a vitát, amíg az egyik álláspont nem kap többséget. Az OVB végül 5:3 arányban döntött a kezdeményezés hitelesítése mellett - írta az Index.

Ha az OVB határozatával szemben nem érkezik jogorvoslati kérelem, akkor a kezdeményezésben megkezdődhet az aláírások gyűjtése. Kétszázezer érvényes támogató aláírásra van szükség ahhoz, hogy a kezdeményezésről - az Országgyűlés számára kötelező erejű - népszavazást lehessen tartani.