A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Jelenleg is tárgyalások folynak a Praktiker-konszern magyarországi érdekeltségének, a Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft. jövőjéről. Hírek legkorábban októberben várhatók, a cég addig nem kommentálja a sajtómegkereséseket. A barkácslánc legutóbb annyit közölt, hogy az anyavállalat csődje alapvetően nem érinti a Baumarkt Praktiker International GmbH-t, amely többek között a magyar érdekeltség 100 százalékos tulajdonosa is (e cég kezeli az európai egységeket, de ide tartozott a török egység is, amely hasonló sorsra jutott, mint a német Praktiker).

Jelen állás szerint a német lánc jövőjéről szóló minden − másodkézből származó − információ csak spekuláció lehet. Ami biztos, hogy a Praktiker nevet kivezetik a német piacról, a csoporthoz tartozó Max Bahr név ugyanakkor megmarad. Németországi találgatások szerint nem lenne meglepő, ha az erodált Praktiker név nemcsak a német piacról, hanem egész Európából eltűnne, helyette pedig a Max Bahr jelenne meg, ez ugyanis még képes pénzügyi vagy akár szakmai befektetőket is vonzani.

Nyitott kérdés, hogy mi lesz a Németországon kívüli egységek sorsa. Nyilván felvetődött az értékesítés, ahogyan az üzletek további működtetésének alternatívája is. A magyar leánycég 2012-ben kissé mérsékelte veszteségét, a forgalomcsökkenést azonban nem sikerült megállítania. A Praktiker-leányok összességében nem állnak ilyen gyengén, vagyis az európai csoport "forgalomképes" lenne − már ha eladnák. Kérdés azonban, hogy milyen formában ér többet, darabokra szedve vagy egyben.

A német Tengelmann-csoport − például a Plus diszkonthálózat tulajdonosa − financiális gondjai miatt egyben akarta értékesíteni leányvállalatait, végül egyenként adta el az egységeket, így ugyanis több pénzt kaphatott érte. Ám ez 2008 előtt történt, amikor az európai kiskereskedelem erős volt. Most azonban kevés olyan szakmai befektető van, amelyik akvizíciókkal kíván terjeszkedni. A zöldmezős beruházások bekerülési költsége alacsony és kevesebb vesződséggel jár, mint egy működő, veszteségekkel terhelt vállalkozás megvétele.