Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az RTL híradója arról számolt be, hogy néhány hónapon belül teljesen leállhat több településen a szemétszállítás. A kormány április 1-jével államosította és központosította a korábban önkormányzati szinten működő lakossági hulladékszállítási ágazatot, de a jelek szerint bekövetkezett, amitől sokan tartottak, és az állami holding még a számlákat sem képes kiküldeni közel két hónappal indulása után - adta hírül a csatorna.

A híradásokra reagált a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV): A sajtóban megjelent állításokkal szemben a kormány április 1-jével nem államosította a lakossági hulladékszállítási ágazatot. A valóság ezzel szemben az, hogy az Országgyűlés által megalkotott jogszabály nem érinti a közszolgáltatók tulajdonviszonyait. Az NHKV nem holding, hanem egy jogszabályi keretek között működő koordináló szerv, így nincs sem a tulajdonában, sem pedig résztulajdonában egyetlen közszolgáltató sem - írta a társaság közleményében.

Az NHKV célja a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése és továbbfejlesztése, továbbá a hatékony, magas színvonalú szolgáltatás biztosítása.

Az átalakítás első lépéseként kezdte meg működését az NHKV, majd április 1-jétől megváltozott a hulladékgazdálkodási rendszer is, Fontos hangsúlyozni: eddig az április előtti tevékenység után kellett közszolgáltatási díjat beszedni, amelyet még maguk a közszolgáltatók tehettek meg, az új rendszerben még csak most kezdődnek a kifizetések az április 1-jét követő tevékenységekért. Az országban eltérő rendszerben van, ahol egy hónapos, van ahol negyedéves a közszolgáltatási díj befolyásának ütemezése - ismertette a koordináló szervezet.

Az NHKV célja, hogy valamennyi közszolgáltatóval együttműködjön, továbbá - ahogy eddig is - nyitott minden egyeztetésre a hatékony hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása érdekében. Végezetül: a jogszabályi előírások alapján olyan nem fordulhat elő, hogy a lakossági hulladékot nem szállítják el - hangsúlyozta közleményében a NHKV.