EUR
313.87
USD
282.45
BUX
27011.72 1.33%
OTP
6890 -1.92%

Nincs bizonyíték a kartellezésre - Így látja a GVH volt elnöke

Nem bizonyította be a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a Bankárképző és a Magyar Bankszövetség tagjai által 12 éven át működtetett BankAdat megfelelt a kartell kritériumainak, és hogy emiatt jogosan büntette őket 4,015 milliárd forintos bírsággal - írja a Portfolio.hu Nagy Zoltán, a GVH korábbi elnöke péntek esti, ATV-beli interjújára hivatkozva.
Napi.hu, 2016. január 22. péntek, 23:01

Szerinte egy kartellnek feltétele, hogy jövőbeni adatokon (pl. üzleti terveken) alapuljon, titkos legyen, és viszonylag kis számú szereplő hozza létre, a BankAdatra azonban egyik sem igaz - írja a portál.

Nagy Zoltán, aki 1998 és 2010 között állt a GVH élén, a Friderikusz című műsorban úgy vélte:

A kartell fogalma sok mindent lefed a leginkább árképzésben történő összejátszásra létrejövő "gonosz kartellektől" a skála másik végpontjáig, a szakmai szövetségen belül létrejövő "kényelmi kartellekig",legfeljebb ez utóbbihoz sorolná a BankAdat adatbázist is, amelyet 12 éven keresztül működtettek a Nemzetközi Bankárképző Központ és a Magyar Bankszövetség tagjai.

A BankAdat részben nyilvános, részben nem nyilvános számviteli és más mennyiségi adatokat tartalmazott jól strukturáltan és egységesen, jó elemzésekre adott lehetőséget, de csak múltbeli adatok voltak benne, és többek között a GVH is támaszkodott rájuk korábban.

A legnehezebb kérdés az, hogy módot adott-e kartellezésre az adatbázis. Nagy Zoltán szerint erre nem talált bizonyítékot a GVH.
A kartellgyanú fontos előfeltétele ugyanis, hogy jövőre vonatkozó adatokat (üzleti terveket) tartalmazzon, itt azonban múltbeli adatokról volt szó. Az adatbázis egyedi ügyféladatokat nem tartalmazott.

33 szereplő használta az adatbázist, holott kartellképzésre 5-6 szereplőnél több nem igazán alkalmas.

Kartellezni általában titokban szoktak, a BankAdatot azonban a PSZÁF és a nyilvánosság tudtával működtették. További részletek a Portfolio.hu-n olvashatók.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.01.24 09:13

ZOLIKÁM.!
Gratulálok talpig becsületes embernek ismertelek , akkor is becsültelek amikor meg birságoltátok a volt cégemet. A jelenlegi kormány nem tartja meg azokat az embereket akiket nem irányíthat zsebből.
A kartellezést nem is akarják megszüntetni ,azért söpörték le azt a közbeszerzési törvény módosítást ,hogy a CÉGEK helyett a CÉGVEZETŐ és a KARTELLBEN résztvevő börtönnel legyen büntethető. A 2002-es és utána lévő vasutas kartellben részvevő cégek fizettek 7,5 milliárd ft birságot kivéve a Győri Vasútépítők KFT-t mert a vezetője köpött ,valószínű volt miből villát venni a gyereknek aki büszke is a szüleire.
Zolikám neked lehetnek gerinc problémáid nem úgy mint a politikusoknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .