Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az állami tulajdonú, a külgazdasági és külügyminiszter felügyelete alatt működő Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. szerződési listáján több, a Fideszhez köthető személy, illetve Matolcsy György jegybankelnök rokona is feltűnik - tudta meg a lap.

Matolcsy Mátyás két és fél éven át adott tanácsokat az MNKH-nak, negyedévente közel egymillió forint fizetésért. Nem járt rosszul Lengyel Zoltán volt fideszes parlamenti képviselő sem, aki januártól havi 800 ezer forintért ad tanácsot.

Hajdu Petra, aki korábban a Kormányzati Információs Központ sajtófőnökeként dolgozott Giró-Szász András volt kormányszóvivő irányítása alatt, havi egymilliót kap. Ő az Egyesült Államokban, Coloradóban folytat úgynevezett ügynöki tevékenységet és nyújt kereskedelmi szolgáltatásokat az állami vállalatnak.

Az MNKH havonta 400 ezerért alkalmazza szakértőként Lánszki Regőt, aki a fővárosi II. kerület fideszes képviselője. Nógrádi György "biztonságpolitikai szakértő" félmillió forintért ad szakmai tanácsokat a cégnek.

Az MNKH szerződéseinek listájára a Magyar Nemzet szerint nem könnyű rátalálni. A társaság weboldalának legalsó sorában a "szakmai információk" alatt kereshető ki - de a fájlokat hétköznapi felhasználók sem letölteni, sem kinyomtatni nem tudják.

A kereskedőházak üzemeltetésére 2013-ban még nem költöttek, 2014-ben csaknem félmilliárd forintot, tavaly pedig 2,6 milliárd forintot emésztett fel a rendszer működtetése. A társaság új kereskedőházak létesítésére több mint tízmilliárd forintot tervez fordítani.

Reagált az MNKH

A Magyar Nemzeti Kereskedőház közel 40 országban képviseli sikeresen a magyar kkv-kat, 12 iparágban. Az MNKH szakmai munkájának is nagyban köszönhető, hogy a tavalyi évben az exportvolumen rekordot döntött - reagált a cikkre a társaság. Természetes, hogy a több kontinensre, közel 40 országra kiterjedő, összesen 12 iparág professzionális nemzetközi képviseletéhez, szükséges külső szakértők felkérése, alkalmazása.

A tavalyi év a rekordok éve volt, hiszen rekordra emelkedett a magyar export és a külkereskedelmi többlet. 2015-ben a magyar export 90,7 milliárd eurót tett ki, ami 7,4 százalékos növekedés 2014-hez képest. Mindezt az eredményt úgy sikerült elérni, hogy Magyarország a régióban az egyik legkevesebbet költi export promócióra, ezt a feladatot látja el a Magyar Nemzeti Kereskedőház - írta a társaság közleményében.

2014-ben 306, 2015-ben 608, 2016-ban már eddig is 400 cégnek biztosított a Kereskedőház külföldi megjelenési lehetőséget miniszterelnöki, miniszteri, miniszter-helyettesi utak és kiállítások keretében. Az MNKH a külföldi kereskedőházakon keresztül nemzetgazdasági szempontból kiemelt iparágak mindegyikében, csak 2015-ben több mint 1500 konkrét üzleti lehetőséget nyújtott az exportképes hazai KKV-k számára. Az MNKH partnereinek 2014-ben az export árbevétele 760 milliárd forint volt, 2015-re 830 milliárd forint várható export árbevételt prognosztizáltak.