Amíg az idei első negyedévi érték 50,3 százalék volt, addig mostanra 55,2 százalékra nőtt, így ismét meghaladják a 2011 elején, a gazdasági válság utáni második hullámvölgy kezdetén mért szintet.

Az elemzőintézetek szerint kérdés, hogy minek köszönhető a jó hangulat. Egyrészt bár a gazdaság növekedésnek indult és például a rezsicsökkentés hatására minimálisan erősödött a fizetőképes kereslet, de ugyanakkor még mindig adottak a fundamentális problémák, a gazdaság jelentősebb ütemű erősödésének nincsenek meg a feltételei, és nehezen befolyásolható külső tényezőktől függünk.

A készítők szerint azt a szempontot sem szabad az adatok értékelésekor szem elől téveszteni, hogy az adatfelvétel időszaka erősen az országgyűlési választási kampány végével esett egybe. A cégvezetők véleményét nyilvánvalóan befolyásolta a pártszimpátia is, azaz a gazdasági növekedésben való hit a kkv-index adatait fel, míg a kormány elleni szavazótáborba tartozó cégvezetők az adatok erősen levitték.

Lesz-e növekedés?

A cégvezetők 24 százaléka szerint a következő félévben romlani fog a magyar gazdaság helyzete. Ez kedvezőbb adat, mint a negyedévvel korábbi 28 százalékos volt, illetve majd harmada a 2011. decemberben mért 69 százaléknak.

A kkv-index időbeli alakulása
Kép: Forrás: Policy Agenda

A mostani negyedében a gazdasági növekedést várók aránya 43 százalék volt, amely 11 százalékkal kisebb, mint az előző negyedévben mért kiugró adat. A gazdasági növekedést várók arányának csökkenésével együtt 15 százalékkal nőtt azok száma, akik arra számítanak, hogy a gazdaság teljesítménye nem változik.

Rossz hír ugyanakkor, hogy a cégvezetők 34 százaléka nem számít semmilyen fejlesztésre az elkövetkező félévben - igaz e kör aránya kismértékben csökkent az előző negyedévhez képest, amikor még 36 százalékuk mondta ugyanezt. Optimizmusra adhat okot, hogy míg tavaly év végén még csak 12 százalékuk mondta, hogy 10 százalék feletti bővülésre is lát esélyt, addig most ez az arány 21 százalék.

Az előző negyedéves mérésnél az adatok azt mutatták, hogy a kkv szektor likviditási helyzetében erőteljes javulást várnak a cégvezetők, már 33 százaléka várta azt, hogy javulni fog cégének likviditási helyzete. Korábban, 2011 óta a likviditási várakozások jóval alacsonyabbak voltak és időnként erőteljesen visszaestek, a 2012. szeptemberi mélypont során a vállalatok vezetőinek csak 8 százaléka volt optimista e téren.

A mostani adatok szerint - feltehetően a tavaly megkezdett banki kkv hitelprogram következtében is - további javulás lehetséges. A cégvezetőknek most 51 százaléka vár az előző negyedévhez képest kedvezőbb pénzügyi helyzetet, és ez az arány az elmúlt négy év legkedvezőbb adata. A romló várakozásokat várók aránya 10 százalékra csökkent. Ennek a folyamatnak részben oka lehet az is, hogy az elmúlt években a leginkább tőkeszegény, a válság okozta kereslet-visszaesést és a növekvő adóterhelést legkevésbé tűrő kis-közép vállalatok csődbe mentek, azaz változott a kkv szektor összetétele is.