A kormány 527,2 millió forint egyszeri, azonnali átcsoportosítását rendelte el a költségvetésből a Forma-1-es televíziós közvetítés 2014-es jogdíjának biztosítására - az erről szóló határozat a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg. Az összeget a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból csoportosítják át a Hungaroring Sport Zrt. támogatása jogcímcsoport javára.

A kormányhatározat szerint az átcsoportosítást az elszámolási kötelezettség mellett a fel nem használt rész tekintetében visszatérítési kötelezettség mellett rendelték el. Az átcsoportosítás felelőse a nemzetgazdasági miniszter, míg az elszámolás és visszatérítési kötelezettség tekintetében - amelynek határideje 2014 szeptember 30. - a nemzeti fejlesztési miniszter a felelős.

A rendezésre 5 év alatt 50 milliárdot ad a kormány

A kormány határozatban döntött arról 2013-ban, hogy kész továbbra is finanszírozni a Forma-1-es magyarországi futamok megrendezését. A jogdíjak drasztikusan emelkedtek a futam jogait gyakorló, a Bernie Ecclestone által irányított Formula One Administration Ltd. javaslata értelmében. A 2017-es jogdíj 38,3 millió dollár, ami a 2013-as árfolyamon 8,4 milliárd forint, amelynek nagysága az eddig fizetett 6-7 milliárd forintos összeget is meghaladja.

Ám a kormány által támogatott javaslat szerint a jogdíj évről-évre 7,5 százalékkal emelkedne, így az az ötéves ciklus végére elérné az 51 millió dollárt, vagyis a 2013-as árfolyamon (220 forint/USD) számolva 2021-ben 11,2 milliárd forint lenne. Így az ötéves ciklusra számolva a kormány 48,9 milliárd forinttal kötelezi el magát a Formula One Administration Ltd. felé, anélkül, hogy a kérdésben érdemi vita vagy hatástanulmány készült volna. Összehasonlításul: 2013-ban a turisztikai célelőirányzat teljes összege 12,5 milliárd forint volt, ebből fizették a Forma-1 költségei mellett számos fesztivál támogatását. Ráadásul a célelőirányzat eredetileg turisztikai cégek támogatására szolgált, ám időközben ezen feladatokat kiszorította a Forma-1.

A kormány akkor arról is határozott, hogy a jogdíj teljes mértékét a költségvetés állná, pontosabban ezt beleépítenék a többségi állami tulajdonban lévő Hungaroring Zrt. költségvetési támogatásba.