Az ÖBB a Wirtschaftsblatt megkeresésére mindössze annyit közölt, hogy tovább akarnak fejlődni Délkelet-Európában, és ebben Magyarország is fontos szerepet játszik. A Magyar Nemzet szerdai számában azt írta, magas szintű tárgyalóküldöttség járt a közelmúltban a fejlesztési minisztériumban, hogy felélessze a 2010-ben megkezdett egyeztetéseket az osztrák tulajdonú Rail Cargo Hungaria (RCH), vagyis a Magyarországon piacvezető vasúti áruszállító cég sorsáról.

A lap értesülése szerint a tárgyalások felújítása mögött az a magyar szándék húzódik meg, hogy a MÁV visszaszerezze korábbi teherszállító kapacitásának egy részét, de ennek formájáról egyelőre nem született meg a végleges álláspont. Elképzelhető, hogy a magyar kormány, mint jó néhány multi esetében, első körben stratégiai együttműködést ajánl az RCH-nak.

Az osztrák lap nyomtatott kiadása megszólaltatta Erika Teomann-Brennert, az Osztrák Gazdasági Kamara magyarországi képviselőjét. A gazdasági tanácsos nem tartja valószínűnek, hogy a vasút "visszaállamosítására" kerülne sor, legutóbb ugyanis azt lehetett hallani, hogy a MÁV saját maga akar új teherfuvarozó céget alapítani.Teomann-Brenner a lap kérdésére úgy ítélte meg, hogy "visszaállamosítási" folyamatot a kommunális szolgáltatások terén lehet tapasztalni, míg az energiaszolgáltatók jó ajánlatokat kaptak.

Általánosságban úgy vélte a gazdasági kiküldött, hogy a magyar gazdaság erősen függ a befektetésektől és az exporttól. A kivitel jelenleg egyenesben tartja a gazdaságot, de ha csökken a kereslet, például a német járműpiacon, annak azonnal végzetes hatása lehet az idén stagnáló magyar gazdaságra. "Minden kedvezőtlen hírnek azonnal hatása van" - tette hozzá. A kormánynak csaknem lehetetlen helyzetet kell megoldania: az EU által elvárt három százalék alatti hiányt úgy kell teljesítenie, hogy ne fékezze a gazdaságot - vélekedett.