Az első száz legnagyobb agrártámogatást elnyert vállalkozás listáját már korábban közzétették, ez alapján Csányi Sándor OTP-vezér és Simicska Lajos, Orbán Viktor miniszterelnök korábbi bizalmasának a cégei vitték el a legtöbb támogatást. Az 500-as listán azonban újabb hozzájuk kötődő vállalkozásokat fedezett fel a Blikk, így Csányi Sándor cégei 33,4 milliárdhoz, Simicska Lajosék pedig 24,8 milliárd forinthoz jutottak hozzá az utóbbi hét évben. Nemrégiben az Index írt részletesen a témáról a Miniszterelnökségtől megszerzett adatok alapján.

Új fejlemény, hogy Simicska Lajos vetélytársa, Mészáros Lőrinc is szerepel a kibővített listán, az Aranykorona Mezőgazdasági Zrt. révén. A felcsúti polgármester tavaly vásárolta be magát a cégbe, amely összesen 1,846 mil­liárd forint közpénzt kapott 2007 és 2015 között.

Nem sokkal kevesebb támogatásban részesült az agrárállamtitkár cége: Czerván György az Aranyszarvas Mezőgazdasági Zrt.-ben 25 százalékos tulajdonrészt birtokol, amely 1,79 milliárd - forint támogatást nyert el. Egy másik fideszes képviselőnek, Simonka Györgynek két cége is szerepel a listán, az egyikben csupán elenyésző a részesedése. A Paprikakert TÉSZ Kft.-t 1,913 milliárd forinttal támogatták, és mivel Simonkának ebben a cégben csupán 0,1 százalékos tulajdoni része van, a támogatásból rá eső hányad alig 2 millió forint. A másik cégben viszont már komolyabb tulajdoni hányaddal szerepel: a 11,2 százalékban hozzá tartozó Magyar Termés TÉSZ Kft. 1,665 milliárdos támogatást aratott le.

Két fideszes politikus cége szerepelt a top 100-ban: Farkas Sándor a Kinizsi 2000 Zrt. révén 3,8 milliárd forintot kaszált.

A Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. 3 milliárdos támogatást kapott, amelyben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is kisrészvényes kétszázalékos tulajdonrésszel, de a nagyobb részvényesek között a politikus rokonai is megtalálhatók.

A legtöbb agrártámogatáshoz jutó cégek 500-as listájára 963 millió forint alatt nem lehetett felkerülni, a félezer cég összesen 1089 milliárd forint állami és uniós pénzt kapott hét esztendő alatt - olvasható a Blikkben. Ez az összes magyarországi agrártámogatások majdnem harmadát tette ki. Ide kattintva találja a legtöbb agrártámogatást kapó vállalkozások top 500-as listáját.