A Közép-magyarországi Vállalati Tanácsadás Program keretében minden Budapesten és Pest megyében bejegyzett mikro-, kis- és középvállalkozásnak lehetősége van arra, hogy a vállalkozása működését elősegítő külső szakértői, illetve tanácsadói díjak egy részére vissza nem térintendő támogatást vehessen fel.

Az indulás óta eltelt egy évben az Európai Unió által biztosított pénzügyi keretre közel 550 pályázat érkezett a konzorciumhoz, amelyből 350 támogatott pályázat született − derült ki azon a novemberi sajtótájékoztatón, ahol az elmúlt egy év eredményeit és a programban bekövetkezett változásokat ismertette a programot koordináló szervezetek − OTP Bank, OTP Hungaro-Projekt Kft., Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA), valamint a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Kisosz) − alkotta konzorcium.

Az eseményen elhangzott, hogy a programban változások is történtek annak érdekében, hogy a jövőben még több kis cég tudjon élni a pályázat nyújtotta lehetőségekkel. "Ennek megfelelően a vállalkozások számára nagy segítséget jelent, hogy a maximális támogatási összeg az eddigi 4 millió forintról 8 millió forintra emelkedett, így ugyanis lehetőségük nyílik arra, hogy akár nagyobb projektekhez is igénybe vegyék a vissza nem térítendő támogatást" − mondta a sajtótájékoztatón Kovács Pál, az OTP Bank ügyvezető igazgatója. Egy további változtatás, hogy a korábbi, projektösszegtől függő, sávos támogatási rendszerrel szemben az igénybe vett tanácsadási díjat mostantól egységesen 50 százalékban lehet finanszírozni.

Mint Kovács elmondta, a vállalkozásoknak a korábbi négy helyett hat hónap áll rendelkezésükre a projekt megvalósítására, amelynek határideje 2014. június 30-ára módosult, így a vállalkozások számára tovább áll nyitva a lehetőség, hogy pályázzanak a vissza nem térítendő támogatásra. Fontos kiemelni azt is, hogy emellett egy cég a jövőben korlátlan számú pályázatot nyújthat be, így akár több területen is igénybe vehet tanácsadói szolgáltatást.