Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mintegy 230 millió forintért értékesítette a Malév felszámolója a hajdani nemzeti légitársaság utolsó vagyonelemeinek egyikét, a HA-LNA lajstromjelű, Bombar­dier CRJ-200-as repülőgépet - értesült a lap Jakab Iréntől, a Malév felszámolójának munkatársától. A vevő egy magyar társaság, a Sectum Air Services Kft., amely már átutalta a vételárat, és a repülőgép új tulajdonosa lett.

A repülő értékesítéséből eredetileg milliárdos nagyságrendű bevételt remélt a felszámoló, végül a nyilvános árverés sokadik fordulójában a várt összeg töredékéért kelt el a gép. És még ez a 230 millió forint is csodaszámba megy, hiszen a használt gépek piacán aktív, repülésre alkalmas példányokat hirdetnek 8-10 millió dolláros (2,5-3 milliárd forintos) összegért.

A felújításhoz hitel is érkezhet

A lehetséges kormányzati protokollgép jelentős felújításra szorul, ennek költsége vételárának sokszorosára rúghat. A repülőt az utóbbi években jelentősen elhanyagolták.  Az egyik lehetséges hasznosításnál aligha van előkelőbb: kormányzati utakra szállíthatja majd az állami vezetőket. A vevő cég. pénzügyi befektetőinek képviselője, Boris Mihályt, a lapnak elmondta: üzleti célú repülőként kívánják hasznosítani beszerzésüket. A vásárlást elsősorban azzal indokolta, hogy Magyarországon nincs olyan, bárki által bérelhető gép, amely ilyen utasszámot ki tudna szolgálni. Jelenleg a gép műszaki átvilágítása zajlik, tehát konkrét döntés még nem született. Ám semmilyen felhasználási módot sem zárnak ki - így azt sem, hogy kormányzati utakra adják majd bérbe..

E tervekhez jó alapot ad, hogy a győri székhelyű cég ügyvezetője Kohut Balázs, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium (Küküm) korábbi közigazgatási államtitkára, aki az idén tavasszal távozott a tárcától. A hivatalos indoklás szerint eleve csak hat hónapra vállalta a közigazgatási feladatokat, ám sokak szerint a Quaestor-ügy állt a háttérben.

Az biztos, hogy a felújítás a vételár többszörösébe fog kerülni. Boris Mihály nem zárta, ki, hogy hitelt vesznek fel, hiszen jelenleg a hitel olcsóbb, mint a tőke. Nem kommentálta a Népszabadság értesülését, miszerint több mint másfél milliárd forintos hitelért folyamodnának a részben a Küküm felügyelete alá tartozó Eximbankhoz.