Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több százezer ügyfelet és még ennél is több szerződést hagyhat maga után Magyarországon a romániai Astra biztosító, amennyiben a napokban kezdődött csődeljárás végén bezárják a céget. A még hiányzó díjakat mégis be kell fizetni, mert baleset, vagy egyéb káresemény után csak így jár kártérítés. Kgfb-évfordulón pedig érdemes biztosítót váltani - figyelmeztet a CLB biztosítási alkusz.

Hozzátették: bár a cég hazai képviselete közölte, a károsultakat két irányból is - a romániai állami garancia alapból és a magyarországi kártérítési alapból (Kalap) - ki tudják fizetni, egyes szerződések esetében nem árt más biztosító után is nézni. Fontos ugyanakkor, hogy a kgfb-s ügyfelek csak a szerződésük fordulóján válthatnak szolgáltatót. Azok viszont, akiknek nincs díjhátralékuk, egy esetleges baleset kapcsán változatlanul számíthatnak kártérítésre, az ügyfélszolgálat és a kárrendezés ugyanis továbbra is működik.

A casco, a lakás- és a vagyonbiztosításokat szintén az évfordulókon, a szerződésre érvényes feltételek szerint lehet felmondani az Astránál. Vagyonbiztosításra azonban, aki megteheti, párhuzamosan másik céggel is szerződhet. Korábban erre a duplikálásra nem volt lehetőség, de a tavaly életbe lépett új Ptk. már megengedi ezt a formát.

Kárrendezéskor azonban ez nem jelent majd dupla kifizetést, hiszen a biztosítás továbbra sem szolgálhat vagyonosodást és változatlanul csak a kár utáni helyreállítás lehet a cél. Abban az esetben, ha a károsultak mindkét biztosítónak jelentik az esetet, a társaságoknak joguk van a részarányos, vagy részvállalásos kártérítésre, vagyis a biztosítók megoszthatják egymás közt a kárösszeget - hangsúlyozza a CLB tájékoztatója.