Az Országos Meteorológiai Szolgálat már hétfő este piros figyelmeztetést adott ki az akkor még csak várható ónos esőzés miatt Pest, Fejér, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyékre. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) állítása szerint felkészült az utak síkosságmentesítésére és 70 munkagéppel harcol a csúszós aszfalt ellen.

"Jelenleg 70 darab téli célgép végzi folyamatosan a fő- és közösségi közlekedési útvonalak szórását, és mintegy 350 fő a Társaság üzemeltetésébe tartozó közjárdák, közlépcsők síkosságmentesítését" - írja közleményében a szervezet, amely azt is közölte, hogy a mellékutakat csak az 1200 kilométer hosszúságú főútvonal-hálózat megtisztítása után teszik rendbe.

Az autósokat arra kéri az FKF, hogy óvatosan közlekedjenek. Az ingatlantulajdonosokat pedig emlékeztetik, hogy az épületek előtti járdák takarítása az üzemeltetők és a fenntartók kötelezettsége.

Az OMSZ legfrissebb előrejelzése szerint kedd estétől még több csapadék hullhat országszerte. Szerda éjfélig az Északi-középhegység térségében a legtöbb helyen 5-15 cm hó valószínű, de főként Nógrád megyében, illetve Pest megye északi részein hullhat a nagyobb mennyiség. Délebbre akár 10-15 milliméter ónos eső is eshet szerda reggelig.