Felszámolásba fordult a csődeljárás  az  Axon Zrt. esetében. A szegedi székhelyű céget a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. számolja fel. Eddig közel 30 hitelező jelentkezett be, követelésük összege mintegy 14,5 milliárd forint. Várhatóan a felszámolási eljárásban is ezekkel a nagyságrendekkel kell számolnia a felszámolónak. A hitelezők között a társaság korábbi tevékenységéből fakadóan hét bank található, közülük a CIB és a Raiffeisen a legnagyobb összegű és a legerősebb biztosítékkal rendelkező szereplő.

A kijelölt felszámolóbiztos Jendrolovics Pál Péter a Napi.hu-nak elmondta, hogy elkezdődött a tevékenységzáró mérleg, a leltár és a szerződésállomány összeállításának és átvételének az időszaka, illetve a hitelezői igények befogadása, besorolása és visszaigazolása. Ennek a folyamatnak a lezárását követően, figyelembe véve az estleges függő egyeztetéseket is, lehet érdemben nyilatkozni az eljárás kimenetéről, pontosabban: reálisan megbecsülni a várható hitelezői igény kielégítéseket. "A felszámolás alá került Axon (Axon Vagyonkezelő, Organizációs és Befektetési Zrt.) komoly élő ügyfélállománnyal rendelkezik, ezeket a szerződéseket értelemszerűen visszük tovább. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek teljesítési kötelezettsége nem változik, a partnerek szerződéses kötelezettségei nem szűnnek meg" - húzta alá Jendrolovics.

Adatokért, nagyításért kattintson az ábrára!

A készletre vett, különféle okok miatt visszaadott és visszavett eszközöket - jellemzően ipari technológiák, teherszállításra alkalmas járművek, különféle típusú hajók - nyilvános pályázaton értékesítik majd, miután a vagyonfelmérések és értékbecslések elkészülnek. A felszámoló szerint számos, korábban nem teljesítő ügyféllel szemben fennmaradt és ki nem egyenlített követelés behajtása, a kapcsolódó jogi és gazdasági igények érvényesítése is folytatódni fog: végrehajtások, fizetési meghagyások és peresítések is a felszámolóra hárulnak.

A fenti portfólióból adódik, hogy a társaság tevékenységét részlegesen az elkövetkező hónapokban is fenntartja. Az ehhez szükséges ésszerű szervezeti és költségstruktúra kialakítása megkezdődött, a személyi állomány átalakítása már folyamatban van. Jendrolovics a jövőről szólva elmondta: a követelések értékesítésére és ügyfélállomány átadására a közeli hónapokban biztosan nem kerül sor. Esetleges kedvezményekre és diszkontokra vonatkozó kérdések - legyen azok oka akár a pénzügyi racionalitás, akár valamilyen méltányolható körülmény - csak és kizárólag egyedi esetekben, az ügyféltörténet ismeretében, a biztosítéki rendszer megerősítése mellett és a biztosított hitelezők véleményét kikérve kerülhetnek napirendre.