A Royal Balaton Golf a Céginfo.hu adatai szerint a Vinton Vagyonkezelő Kft. többségi tulajdonában van, ezt a társaságot birtokolja Bayer József mellett Bayer Iván, Bérczi Zsuzsanna és Bayer Zsuzsanna Csilla. A cég beszámolójának mellékletéből kiderül, hogy a Vinton 75 százalékot tulajdonol, de 0,5 százaléka Balatonudvari önkormányzatának is van.

A dokumentum szerint a társaság adósságszolgálata évente igen jelentős (kamatok és tőketörlesztés) a fejlesztéshez felvett euróalapú devizahitel miatt, melynek pénzügyi fedezetét a többségi tulajdonos Vinton Kft. biztosította tulajdonosi kölcsön formájában, 2013. I. félévéig. Ekkor jutott a társaság tudomására a Balatonudvari Önkormányzat döntése a külterületi ingatlanok telekadójának bevezetéséről, ami évi 15 millió forint adófizetési kötelezettséget jelentett. A helyi adó kivetése, annak mértéke olyan kockázati tényező a gazdálkodásban, ami nem volt tervezve, nagyságrendjénél fogva a fizetőképesség fenntartása érdekében tett tulajdonosi erőfeszítéseket kilátástalanná tette, ezért döntött úgy a Vinton Kft., hogy a társaságnak újabb tulajdonosi kölcsönt nem biztosít.

2014-ben a csődeljárás miatt az üzemeltetést a zrt. átadta a Royal Balaton Golf Club egyesületnek, így érdemi bevétele mára nem maradt.

A beruházás 291 millió forintos támogatást kapott a Széchenyi Tervből, az MFB felé pedig közel egymilliárd forinttal tartozik - vélhetően ez utóbbi indokolja a kormány döntését, hasonlóan a milliárdos vállalkozó Wicha Józsefhez köthető Terra Invest Zrt. mentéséhez. A