Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két komoly érdeklődő tűnt fel a felszámolási eljárás alatt lévő MediaCity Magyarország Kft. kiadásában megjelenő Figyelő körül; az egyik - a friss Heti Válasz médiapiaci változásokról szóló cikke szerint - Garancsi István üzletember, a Videoton fociklub többségi tulajdonosa, a Market Építő Zrt. többségi tulajdonosa.

Információink szerint a Figyelő iránt évek óta érdeklődött a korábban a médiába is beszállt kormányzati "agytröszt", a Századvég Gazdaságkutató Zrt., amely a Napi Gazdaság című napilap mellett szándéka szerint hetilapot és rádiócsatornát is vásárolt volna. A Századvég azonban tavaly áprilisban eladta üzletrészét Liszkay Gábor volt magyar nemzetes főszerkesztőnek, majd a tulajdonosi kör kibővült Sánta János dohányipari vállalkozóval, s a gazdasági napilap Magyar Idők néven "konzervatív közéleti napilappá" változott.

A Figyelő másik vevőjelöltje egy januárban bejegyzett új vállalkozás, a Figyelő Centrál Kft. lenne. A Céginfo.hu adatai szerint a 300 millió forint alaptőkéjű cég ügyvezetője és kisebbségi tulajdonosa Csorbai Hajnalka, míg a többségi Szincsák Anita. A két név egyelőre ismeretlen a médiapiacon. A fizikus végzettségű Csorbai az Opten céginformációs szolgáltató stratégiai igazgatója is, míg Szincsák már több vállalkozásban megfordult. Csorbai a Napi.hu kérdésére, hogy miért alapították az új társaságot, egyelőre nem kívánt válaszolni. Információink szerint azonban nem véletlen a Figyelő Centrál névválasztás, a cég pályázik a Figyelő hetilap megvásárlására. (Szincsák jelenleg a Physilab Mérésautomatizálási Kft. ügyvezetője, s tulajdonrésze van a CadControl Mérnöki Bt.-ben és a nagykereskedelemmel foglalkozó Innocont Kft.-ben.)

A Figyelő megvásárlása kapcsán kerestük Garancsi Istvánt és a MediaCity felszámolóját is, de egyelőre nem reagáltak lapunknak.

Garancsi István Orbán Viktor miniszterelnök "kötélbarátja", sportban, ingatlan- és építőiparban, gázüzletben érdekelt milliárdos üzletember. A vagyonát 19 milliárd forintra becsülte a Napi.hu gondozásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2015-ös kiadványa. Garancsi egyik cége a közelmúltban megvásárolta másodmagával a Kopaszi Gát Kft.-t, amely tulajdonosa egy, a Kopaszi-gátat is magában foglaló, 56 hektáros, XI. kerületi ingatlanterületnek. Garancsi 10 százalékos tulajdonosa az energiakereskedő MET-csoportnak is. A Garhartt Invest 2014 Zrt. nevű vállalkozása tavaly novemberben szerzett többségi befolyást a Market Építőben - ez a társaság építi fővállalkozóként több mint nettó 38 milliárd forintért az új fővárosi úszópalotát is a 2017-es úszó vb-re.

A többek közt a Figyelőt, az IPM-et, a Motorrevüt és a Hello! magazint kiadó MediaCity felszámolása tavaly novemberben indult el. A tulajdonosok közötti elmélyülő vita, valamint a cégvezetés oda nem figyelése, elsősorban számviteli problémák vezethettek el ahhoz, hogy felszámolási eljárás indult a kiadó  ellen - mondta korábban lapunknak Börcsök Sándor felszámolóbiztos, a kijelölt felszámoló Economix Zrt. munkatársa.

A felszámolás elindulása után is megjelent a kiadó valamennyi lapja, egyelőre biztosítva van a kiadásuk. A MediaCity 2015. november 3-ai fordulónappal készített, tevékenységet záró beszámolója szerint a kötelezettségállománya 602 millió forintot tett ki; a szállítóknak 129 millió forinttal tartozik.